facebook pixel code

Mi a stressz és hogy kezelhetjük a legjobban?

Fiatal nő relaxál

Oszd meg te is:

Mi a stressz?

A stressz fogalmát eredetileg azért alkották meg, hogy az emberek terhelésre való reakcióját leírják. Azt akarták vele leírni, hogy mi történik a testben, amikor terhelés éri.

A stressz félelmet, fejfájást okoz, gyorsabban ver tőle az ember szíve, feszültség torzítja el a gondolkodást, nyomást gyakorol a gyomorra. Az érzelmek befolyásolják a testünket és a testi tünet a lelkiállapotot is magával ragadja.

Te gondolkodtál már rajta, hogy milyen asszociációk jutnak eszedbe a stresszről? Mi az, ami Nálad kiváltja a stresszt?

Ha elgondolkodsz a kérdésen, lehet, hogy a válaszaid között szerepelnek az következők:

időnyomás, túl sok inger, feladat, feszültség, kimerültség, túlterheltség, feszült állapot, túl magas követelmények, félelem.

Jól látható, hogy a stressz együtt hat sok külső befolyásoló tényezővel ÉS sok belső reakcióval is. Ha az az érzésünk, hogy valami átcsap a fejünk fölött, vagy azt érezzük egy helyzetben, hogy nem tudjuk kontrollálni, akkor kialakul a stressz.

Hogy az eredmény tényleg kontrollálhatatlan-e és ezért éjük meg stresszesnek, az a mi hiedelmeinktől, mintáinktól, szokásrendszerünktől függ.

Te tisztában vagy azzal, hogy pontosan mi okoz Neked stresszt a munkahelyeden? És a magánéletedben?

A tudatosítás (érzések és testi reakciók szintjén is), az önismeret sokat segíthet a helyzet felismerésében és annak kezelésében is. Akkor tudod csökkenteni a stresszt, ha a kiváltó okokat tudod csökkenteni, vagy a stresszre adott válaszreakciódat képes vagy megváltoztatni.

A pozitívan értékelt stresszt vidámnak és élénknek éljük meg, kellemes boldogságérzetet nyújt, átmenetileg szárnyakat is adhat.

A negatívan értékelt stresszt viszont teherként éljük meg.

Tünetei

szívdobogás, hideg verejték, hideg kezek
szédülés, fejfájás, migrén
alvászavar, kimerültség
félelem, agresszió
harag, düh
A stressz olyan, mint a sport: kevés gyakorlás erősíti az izomzatot, de ha túlhajtjuk magunkat pihenés nélkül, akkor gyulladás alakulhat ki. A stressz egy túlélési stratégia. Veszélyhelyzetben segít, de annak elmúlásával a stresszhormonok lebomlanak, és meg kell, hogy kezdődjön a pihenési fázis. Lazítás a testnek és a léleknek is.

Ma az íróasztal rabjai vagyunk. A testünknek mozgásra és lazításra, regenerálódási időre van szüksége, hogy a megtermelt energiát levezethesse.

Fokozatai:

1. fokozat: a kimerülés első jelei jelennek meg, alvási zavarok, energiavesztés, beszűkült gondolkodás.
2. fokozat: elkezd minden csak a munka körül forogni, megjelenik az ingerlékenység, betegeskedés, koncentrációs problémák, többletmunka, szociális visszavonulás
3. fokozat: ez a kimerültség állapota, a teljesítmény és az életkedv is eltűnik, elveszik a motiváció, megjelennek a hangulatváltozások, lehangoltság.
A korai felismerés és beavatkozás kulcsfontosságú a nagyobb baj megelőzésében.

Stresszkezelési technikák

Egy nagyon erős technika a stressz legyőzésében a tudatosság. Ehhez kérheted szakember segítségét is, de akár saját magadat is górcső alá veheted.
Munkahelyi stressz esetén érdemes figyelni, hogy például visszatérően ugyanazokban a napszakokban érzed-e magad feszültnek? Vagy inkább egy konkrét emberhez (főnököd, csapattag, melletted ülő kolléga stb.) kötöd a feszült helyzeteket? Ahhoz, hogy csökkenteni tudd a stresszt, elengedhetetlen, hogy pontosan tudd, mi is okozza azt. Itt akár igénybe veheted a kineziológia, coaching, karriertanácsadás eszközeit is.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a mozgás, a sport fontosságát.
Ma már könnyen elérhetőek és tanulhatóak a relaxációs és a meditációs technikák, amik mind elősegítik a stressz levezetését. Nem kell hozzájuk semmilyen eszköz, otthon végezheted, kevés idő is elég és ingyen van. 😊 Jól hangzik, ugye? 😊
Légzéstechnika, tudatos légzés: szintén könnyen elérhető anyagkora bukkanhatsz a neten és feszült helyzetekben segít megnyugtatni. Könnyen megtanulható és bármikor alkalmazható.
A kiegyensúlyozott, nyugodt hétköznapokhoz nagyon fontos a megfelelő mennyiségű alvás, egészséges étkezés, rengeteg víz fogyasztása Ennek a másik oldala pedig, hogy kerüljük a túl sok kávét, rendszeres alkoholfogyasztást, dohánytermékeket.

Ezek az egyszerű technikák sokat tudnak segíteni stresszes helyzetekben.

Fontos azonban hangsúlyozni azt is, hogy régi szokásaink megváltoztatása kitartást és következetességet igényel és egyáltalán nem egyszerű változtatni rajtuk. Idővel és gyakorlással viszont képesek leszünk a változtatásra.

Könnyen azt hiheted, hogy a fenti technikák zöméről már tudsz. De alkalmazod is a mindennapokban?

Mi is megtapasztaltuk, hogy a következetesség elérése sok befektetett energiával és figyelemmel jár. Az út elején jól jöhet, ha nem egyedül csinálod, bevonhatsz barátokat, családtagot, vagy akár külső segítségeket is igénybe tudsz venni. A személyi edzőktől a csoportos foglalkozásig mind testi, mind lelki területen kiváló forrásokra bukkanhatsz, ha rászánsz némi időt, hogy valóban megismerd önmagad, mi esik jól, Neked mire van szükséged.

Ha úgy érzed szívesen körbenézel oldalunkon, csak kattints tovább ITT és megismerkedhetsz filozófiánkkal, eszközeinkkel, elvonulás és tréning jellegű, vagy épp egyéni konzultációs eszközeinkkel.

Vagy csak gondold tovább, keresd nyitottan az utat a jólléted felé, és semmiképp ne hagyd figyelmen kívül, ha valami sok, vagy túl nehéz.

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

Fiatal nő relaxál

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.