facebook pixel code

Karriertanácsadás

Karriertanácsadás

Oszd meg te is:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Tartalomjegyzék
 1. Milyen esetekben segíthet a karriertanácsadás?
 2. A karriertanácsadás folyamata
 3. Hírlevél, álláskeresési platformok
 4. Karrier coaching
1. Milyen esetekben segíthet a karriertanácsadás?

Nagyon szerencsés helyzetben vagyok karrierem alakulásának tekintetében, mert már gimnáziumban tudtam, hogy HR-es leszek. Ennek megfelelően jelentkeztem Humán Erőforrás menedzser szakra, elsőre fel is vettek. A főiskola első évében el is kezdtem dolgozni szakmán belül egy fejvadász cégnél. Aztán a HR legkülönbözőbb területeit próbálhattam ki az elmúlt két évtizedben.

Azt tapasztalom, hogy ahány ember, annyi féle karrierút létezik. A fenti saját esetem a ritkább. Jellemzően sokkal később tisztul le, hogy pontosan mi is az a terület, amin belül valaki rátalál a hivatására. Fiatal felnőttkorunktól sokat változik a személyiségünk és a preferenciánk is, változik az életről alkotott véleményünk, és az is, hogy mit tartunk igazán fontosnak.

Nagyon sok olyan nőt ismerek, aki gyermeke születése után fordult az addigihoz képest teljesen új szakmai területek felé. Olyan férfit is ismerek, aki 35 éves korában érett meg életében először arra, hogy alkalmazottból a vállalkozói lét felé forduljon. Sokan indulnak el céges vonalon, majd lesz sok év múlva a hobbijukból hivatás.

Ezek mind nagy változások. Általában a döntést megelőzi egy nagy adag bizonytalanság, útkeresés, sok-sok kérdés. Ezt a döntési folyamatot támogathatja például a coaching.

És ha már a döntés megszületett, és nem tudod hogy állj neki az álláskeresésnek, akkor érdemes karriertanácsadót keresned.

2. A karriertanácsadás folyamata

Ha profi karriertanácsadóhoz jelentkezel, akkor arra számíthatsz az egyéni konzultáción, hogy:

 • átbeszélitek az eddigi munkahelyi tapasztalataidat
 • tisztázzátok a jövőbeli terveket, motivációdat
 • önéletrajzot írtok: az elmúlt két évtizedben rengeteget változott a HR-esek által elvárt ideális önéletrajz formátuma. Én még emlékszem arra az időszakra, amikor esszé formátumban kaptam a kézzel írott önéletrajzokat. 😊 Ma már ez elképzelhetetlen.

Az interneten különböző formátumban elérhetőek minták. Bármelyiket is választod végül, fontos, hogy a legfontosabb szempontoknak megfeleljen Ezek közül néhányat itt olvashatsz:

 • legyen friss, pontos, elütésektől mentes, tagolt, rendezett, könnyen áttekinthető
 • tartalmazza a nyelvtudásaidat, végzettségeket, tapasztalatokat
 • derüljenek ki a pontos feladataid, felelősségi köröd és projektek, amire büszke vagy
 • lehetőleg szuper fotó legyen benne rólad
LinkedIn profilt készítetek/módosítotok:

Nagyon sokat változott a toborzási piac az elmúlt években, és ezzel együtt megváltoztak a toborzási csatornák is. Az elmúlt körülbelül 5 évben egyre inkább az vált jellemzővé, hogy minél seniorabb álláshirdetést pályázol, annál valószínűbb, hogy a Recruiterek a LinkedIn-en keresik a tökéletes munkavállaló profilját.

Ezért ma már egy karriertanácsadás elengedhetetlen a része a LinkedIn profil elkészítése/aktualizálása.

Amint elkészül a profilod, biztos lehetsz abban, hogy további tippeket is kapsz, hogy legyél sikeres ezen a fórumon.

Felkészültök az állásinterjúra:

A legtöbb ember valamennyire izgul, amikor interjúra érkezik. Még a legrutinosabbaknak is görcsbe rándulhat a gyomruk, amikor belépnek a hőn állított céghez és várakoznak a szakmai vezetőre, vagy a toborzóra.

Ezekben a szituációkban sokat segít, ha felkészülten, némi rutinnal érkezel. Minél régebb óta nem volt lehetőséged gyakorolni ezt a helyzetet, annál inkább elviheti a fókuszodat az izgalom. Recruiter-ként sokszor találkoztam olyan jelöltekkel, akikben nagyon értékes tudás halmozódott fel, az izgalom miatt mégsem tudták ezt megfelelően képviselni.

Egy jó HR-es vagy vezető el tud vonatkoztatni attól, ha ez blokkolja jelöltet, de sajnos van olyan, hogy emiatt valaki elbukja álmai állását.

Egy tapasztalt karriertanácsadó – szerencsés esetben sok év Recruiter/hr tapasztalattal és többezer interjúval a háta mögött – tudni fogja, hogy milyen kérdésekre számíthatsz, ha behívnak álmaid pozíciójára személyes beszélgetésre.

Ez azt jelenti, hogy az interjú helyzetet szimulálni tudjátok az egyéni konzultációs alkalmon, és az elejétől a végéig végig tudjátok gyakorolni, hogy várhatóan milyen kérdéseket fogsz kapni és arra hogyan tudod a legjobb válaszokat adni, amik illeszkednek hozzád és önazonos is vagy vele.

Felkészültök az angol nyelvű állásinterjúra:

Ha angol nyelvű hirdetést pályáztál, vagy akár magyar nyelvűt, ahol elvárásként megjelölték az angolt, akkor biztosan fel kell készülnöd angol nyelvű interjúra is.

Ha rutinos vagy angolból és minden nap használod a munkád során, akkor a szerencsésebbek közé tartozol, hiszen valószínűleg nem mozdít ki a komfortzónádból, ha angolul interjúztatnak. Ha azonban régóta nem használtad, érdemes erre is külön készülni.

Ebben az esetben segítség lehet neked, ha angolul is eljátsszátok az interjú helyzetet.

3. Hírlevél, álláskeresési platformok

Szinte biztos vagyok benne, hogy az ország legnagyobb álláskeresési platformját senkinek nem kell bemutatni (https://www.profession.hu/). Ezen kívül több kisebb oldal is található, ahol érdemes nézelődni. Az elmúlt években több nemzetközi oldal is elérhetővé vált Magyarországon, illetve a Google-ről sem szabad megfeledkezni, ha új helyet keresünk magunknak.

Mindegyik oldalon elérhető a hírlevél is, amire érdemes regisztrálni, hiszen ha jól állítjuk be a kulcsszavakat, akkor az általunk megadott időközönként e-mailben megkapjuk azon pozíciók listáját, ami a mi profilunknak megfelelő.

4. Karrier coaching

A fent végigvett technikák abban az esetben lehetnek hasznosak, ha tisztán tudod, eldöntötted, hogy munkát keresel, váltani akarsz.

Vannak azonban olyan esetek, nem is ritkán, hogy egyszerűen valaki csak annyit érez, hogy nincs a helyén. Valami hiányzik. Egy puzzle darab. Lehet, hogy nem is tudja megfogalmazni, hogy pontosan mi az. Előfordul, hogy nem bízol magadban, tele vagy kételyekkel. Esetleg soha nem éred utol magad. Van, hogy a work-life balance a téma. Vagy valaki a foglalkozását szeretné elhagyni, és újba vágni a fejszét, ami nagyon félelmetes tud lenni.

Ezekben a helyzetekben érdemes egyéni konzultációt kérni egy karrier coach-tól, aki végig fog támogatni téged az egész folyamatban, amíg megszületik benned a számodra legmegfelelőbb válasz a kérdéseidre.

Ha úgy döntesz, hogy minket keresel meg ezzel, írj bátran Timinek!

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

Karriertanácsadás

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.