facebook pixel code

Hangtál meditáció

meditáció a dzsungelben Bali

Oszd meg te is:

„A hangtálak hangja megérinti a legbensőnket, megrezegteti a lelkünket. A hangja oldja a feszültségeket, mobilizálja az öngyógyító erőket. Utazásunk a hangok és rezgések világában egy új utat nyit meg mindannyiunk számára.” Peter Hess

Tartalomjegyzék

Bevezetés
A hangtál csodákra képes
A hangtál hatása
A hangtál eredete
Így készül

Bevezetés

Ebben a világban az egyik legnagyobb kincsünk az lehet, ha képesek vagyunk a lelassulásra. Többféleképpen írunk a honlapunkon erről a témáról (jóga, relaxáció, illóolajok). Ebben a blogbejegyzéseban a hangtál meditációt járjuk körül.

2020 korábban szinte elképzelhetetlen turbulens időszakot hozott magával. Olyan változásokat indított el, melyeket korábban elképzelni sem tudtunk. Sok embert késztetett arra ez az időszak, hogy új alapokra helyezze az életét, újragondolja, mivel szeretné tölteni az idejét és mi az, ami valóban fontos.

Az elengedési folyamatokat is nagyon aktívan megélhettük, és új dolgok is megérkezhettek hozzánk.

Számomra 2020 egyik legnagyobb ajándéka az volt, hogy rátaláltam a hangtál meditációra. Személyes tapasztalatom az, hogy egészen lenyűgöző és csodákra képes. Éppen ezért találkozhatsz ezzel a módszerrel az Elvonulás típusú programjainkon!

A hangtál csodákra képes

A folyamatos rezgések hatására a szervezet ellazul, és nagyon különleges élményben lehet része. Legjobb esetben meditatív állapotba kerülünk. Nagyon nehéz leírni, de talán úgy tudnám megfogalmazni a legpontosabban, hogy az ébrenlét és az alvó állapot közötti lebegés.

Mégis elménk élesebb és tisztábban lát, mint éber állapotunkban valaha is képes lenne. Sok minden történhet velünk meditáció alatt. Nyilvánvaló összefüggésekre jöhetünk rá saját életünk és a világegyetem egészével kapcsolatban, de múltunkat, jövőnket is tisztábban láthatjuk, mint valaha.

A hangtál hatása

Az emberi test 70-80 %-a vízből áll, emiatt kiválóan tudja továbbítani a hanghullámokat. A hangtálakból érkező rezgések helyreállítják az energetikai rendszerünket. Fizikai és a szellemi síkokon egyaránt hat ránk. A hangtálakból előhívott rezgések a testfelülettel érintkezve bejutnak és végigáramlanak az egész testben. Ezeket az energiahullámokat úgy lehet a legjobban láthatóvá tenni, ha vízzel töltjük meg a hangtálat és úgy ütjük meg. A víz felszíne érdekes, gyűrűző, áramló mozgásba kezd, így halad át az élő anyagon is.

A hangtál oldalát finoman ütögetve olyan hangok, rezgések keletkeznek, melyek nem csak a fülön keresztül jutnak be a testbe, hanem egyszerre érintik meg szervezetünk összes sejtjét. Felrázzák őket, azok felébrednek, és új energiát nyernek ezáltal. Miután a hullámok felfrissítették a sejtjeinket, megmozgatták a sejteket, kilépnek, feltéve, ha nincs a szervezetben energiablokk, ami az útjukat állná. Viszont ha bárhol blokk van a testünkben, nem engedi tovább a rezgéseket, hanem elnyeli azokat.  Ám a megfelelő terápia s a rendszeres meditáció képes feloldani őket, pont ez a lényege.

A hang hatására lassul a lélegzés, csökken a vérnyomás, csillapodik a fájdalom, endorfint kezd termelni a test. Egyszerre hat a testre és a lélekre. Elindítja az öngyógyító folyamatokat, feltölt energiával, regenerál.

Gyermekek esetében is bátran kipróbálhatóak a zengőtálak, a legtöbb gyerek nyitott erre a finom kellemes hangulatra. Nem mellesleg a hangok, rezgések együttesen hozzájárulhatnak a gyermekek fejlődéséhez. Segíti a motorikus fejlődést, a mozgáskoordinációt, a beszéd-, írás- és olvasási készséget, elősegíti az összpontosítást, valamint jó hatással van a túlmozgásos gyerekekre is.

A 7 éves kisfiam iskolájában heti egyszer tartanak jógát, melyet hangtál meditáció követ, és ő is meg tudja azt fogalmazni, hogy számára nagyon nyugtató ez a foglalkozás, első pillanattól hozzánőtt a szívéhez.

A hangtál eredete

I.e 3. évezredben írtak róla először, hangadó tálként. Gyógyításra használták és meditációkhoz, illetve titkos vallási rituálékhoz. Zengő tálnak és éneklő tálnak is hívták.

A különféle kultúrákban már évszázadok, -ezredek óta használják a hangokat terápiás céllal. A tibeti buddhista szerzetesek mantráikkal, a táltosok táltosénekekkel, a keresztények gregorián énekekkel, nagyanyáink ősi gyógyító rigmusaikkal, a jógik monoton mormolásukkal mind az emberi hang rezgéseit fordították javukra. De más, esetleg hangszerekkel kiegészített formáit alkalmazták a japánok, a kínaiak, az indiaiak, az ausztrál őslakosok, az ősi egyiptomiak, a görögök, és az amerikai őslakosok is.

A hangterápiának a legelterjedtebb, legismertebb formája a hangtálak használata egyéni kezelés vagy hangfürdő útján. Ismertsége főként a hippimozgalomnak köszönhető. Az 1960-as években, akik csak tehették, utaztak, nyitottak a keleti kultúrák irányába is. Nagy hatást gyakoroltak rájuk az ottani vallások és filozófiák, megismerkedtek a helyi spirituális értékekkel is, megtapasztalhatták a hangtálak gyógyító erejét.

Így készül

Ma már kétféleképp készülhetnek. A tálak kovácsolása több évszázados hagyományon alapszik. A szájhagyomány szerint a régi kovácsok munka előtt néhány napot böjtöltek, hogy testileg is tiszták legyenek egy ilyen eszköz megalkotásakor. A legenda alapján a hangtálkészítő kovácsok munka közben mantráztak, minden kalapácsütéshez egy imát mormoltak el, ezzel az alkotás szentségét fejezték ki.

A tálak anyagukat tekintve 5, 7, 12 féle fémből állhatnak. Leggyakrabban a hétfémes zengőtálhoz lehet hozzájutni, melyet többnyire Indiában állítanak elő kézimunkával, de Nepálban és Tibetben is működnek ilyen manufaktúrák.

A készítés modern kori változata a gépesített fémöntés. Ha gyárban készül egy hangtál, az ránézésre felismerhető, hiszen teljesen sima, szabályos a formája. Csak addig szól, amíg megütjük, vagy bottal dörzsöljük, ellentétben a kézzel készített hangtállal. Az antik tálakon nincs díszítés, a később készített tálakon találhatunk különböző szimbólumokat, mantrákat.

Ha kedvet kaptál a hangtál meditáció kipróbálásához, jó szívvel ajánljuk ezt a helyet: http://www.mandalaliget.hu/

Kedvet kaptál? Gyere el velünk a tavaszi vagy a nyári táborba, és éld át!

Elvonulás 2021!

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

meditáció a dzsungelben Bali

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.