facebook pixel code

Elvonulás – Ne halogass, szállj ki a mókuskerékből!

természetben jógázó női csoport

Oszd meg te is:

Kinek ajánlott az elvonulás?

Mindenkinek! Ne legyenek kétségeid afelől, hogy megérdemled-e a néhány napos kikapcsolódást és önmagadra való odafigyeléssel teli, átható pihenést! 

A válasz minden bizonnyal az, hogy igen, megérdemled, hogy elvonulj!

Ha felelősségteljes pozícióban dolgozol, például vezetőként, és abban az esetben is, ha nem; valószínű ki sem látszol egész évben a munkából. Akkor is, ha kis- vagy nagygyerekes anyuka vagy, és akkor is, ha nincs kivel elutaznod. Megérdemled azt, hogy rövidebb-hosszabb időre kiszakadj a mindennapjaidból, a komfortzónádból és a hétköznap marcangoló gondolatainak rengetegéből – lehetőleg távol a megszokott környezetedtől, csak saját magadra figyelve.

Időt, szabadságot találni rá, megszervezni, megtalálni a csapatot, akihez csatlakoznál talán a legnehezebb, de mindenképp megéri a fáradságot. Ti hallottatok már olyan emberről, aki megbánta, hogy részt vett egy táborban/elvonuláson? 

Mi még soha. És ez okkal van így.

Bár lehet, hogy ezt gondolod, de nem kell válságban lenni ahhoz, hogy sokat adjon egy elvonulás. A mindennapjainkban rengeteg inger ér minket, folyamatosan cikáznak a fejünkben a gondolatok. Megállás nélkül a mókuskereket hajtani pedig nem egy kreatív állapot és meglehetősen fárasztó.

Mit okoz az, ha nem szállsz ki belőle időben?

A monoton munkavégzés, a megpróbáltatásokkal teli mindennapok és a folyamatos gondolatok hálója negatívan befolyásolhatja a mentális egészségedet, komoly stresszt okozhat, és kiégéshez vezethet.

Ítélőképességed, célirányos tervezésed, kockázatértékelésed, fókuszod és érzelmeid feletti kontrollodat is elveszítheted a folyamat során – lehet, hogy észre sem fogod venni, csak egyik pillanatról a másikra úgy érzed, totálisan csapdába kerültél.

Mi történhet egy ilyen elvonuláson?

Rengeteg jó dolog érhet téged egy ilyen, önismereti és önfejlesztő táborozás során.

Amikor megérkezel egy csendes, nyugodt helyre, új, ismeretlen környezetbe, figyelmed egyre jobban önmagadra irányul: végre befelé tekinthetsz és fókuszálhatsz! Otthon hagyod a háztartást, főzést, mosást, a munkát, a gyereknevelést – az ezekkel és az élet más területeivel kapcsolatos problémáidat. Ideális esetben figyelsz arra, hogy minél kevesebbet használd a telefonod. Egyre többet tudsz figyelni az itt és most-ra (mindfulness).

Visszakerülsz tehát a jelenbe, a saját jelenedbe!

Jellemzően gyönyörű környezetben, a természet közelében telik ez a néhány nap, amit közösen töltünk el, ahol van lehetőség egy nagyot sétálni akár egy erdőben, csendben, térerő és más zavart okozó tényezők nélkül.

Ha annyira bátor döntést hoztál, hogy számodra teljesen idegen emberekhez kapcsolódtál, és ismerős nélkül jelentkeztél egy csoportba, akkor hamar rájössz arra, hogy kedves emberek vesznek körül, akikkel könnyen találsz kapcsolódási pontot.

Óriási tapasztalatot gyűjtöttünk abban, hogy milyen ereje van egy csoportos kikapcsolódásnak, feltöltődésnek, önismereti programnak. Egyöntetű visszajelzések tömkelege gyűlt össze az elmúlt 6-7 évben, mennyire jó egy olyan helyre menni, ahol az embereket a nyitottság, kíváncsiság és az egymás felé irányuló jóindulat jellemzi.

Minden körülmény adott ahhoz, hogy elinduljon benned egy pozitív folyamat, új felismerésekre bukkanj, vagy éppen régen elfelejtett igények, gondolatok törjenek a felszínre. Az otthon rögzült viselkedési mintáidat átgondolhatod. Bármi is indul el, vagy erősödik, esetleg változik meg benned, az biztos, hogy minőségi időt töltesz magaddal.

Önismereti táborok típusai:

Ha körbenéztél már korábban az elvonulás témájában, akkor azt láthattad, hogy különböző típusú elvonulások vannak.

Létezik a csendtábor, melynek lényege, hogy az együtt töltött napokat csendben töltitek. Egy ilyen tábor akkor éri el a célját, ha résztvevőként az elmédet is el tudod csendesíteni, fel tudod ébreszteni a lényegiségedet, a teljes nyugalmat és az elfogadást.

Másik típusa ennek a jógatábor, ahol elnevezéséből adódóan is ebben a mozgásformában próbálhatod ki magad – a jógáról laikusként is tudható, hogy több, mint egy sport, komplexebb annál.

Pozitív hatásairól részletesen olvashatsz itt: Jóga lépésről lépésre

Az elvonulásokon általában minden napfényes reggelt jógával kezdik, és este ugyanígy zárják a napot. Napközben pedig lehetőség van a természetben pihentető sétát tenni, relaxálni, beszélgetni, egymáshoz és leginkább saját magunkhoz kapcsolódni.

A meditációs táborokat sem érdemes kihagyni a felsorolásból: meditálni azt jelenti, hogy a jelenben tudsz  lenni. Általában reggel és este vezetett meditációt tart az adott  tréner a csoportnak, különböző relaxációs és vezetett meditációs technikák révén.

Az általunk szervezett elvonulás típusú programok leginkább a Lélek Wellness kategóriába tartoznak, az önismereti, elgondolkodtató beszélgetések mellett teret kap a jóga, a meditáció, a szomatodráma és a pihenés.

A szomatodráma talán idegenül hangzik, hiszen még csak nagyjából 10 éve van jelen. Dr. Buda László egyedi, mélyreható módszere, melynek lényege egy elmélyültebb kapcsolat kialakítása a testünkkel. 

Olvass róla többet blogunkban ITT, megéri!

Ha foglalkoztat a gondolat, hogy néhány napra kiszakadj a megszokott közegedből, nézz körül az aktuális programjaink között és válaszd azt az elvonulásunkat, amely a legközelebb áll hozzád:

csatlakozz hozzánk!

 

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

természetben jógázó női csoport

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.