facebook pixel code

Jóga lépésről lépésre

jóga, meditació

Oszd meg te is:

~Avagy miért érdemes a jóga bevezetése a hétköznapokba~

Húszas éveim végén találkoztam Nagy Judit által a jógával. Éppen valamiféle útkeresésben voltam, pedig elmondható, hogy kerek volt az életem. Család, gyerekek, vállalkozás, minden működött, csak a bensőm szólítgatott és éreztem, hogy valamit keresek. Ekkor érkezett a mi vidékünkre talán először Judit. Az első találkozás olyan volt, mintha egy idegen bolygóra cseppentem volna, s még csak nem is sejtettem, hogy örökre megváltoztatja az életem. Ekkor hallottam először spirituális zenét, mantrát, és az élmény elképesztően nagy hatást gyakorolt rám. Napokig csak próbáltam megfogalmazni mennyire megérintődtem.

Tartalomjegyzék

1. A szó jelentése

2. Az első lépések

     2.1 Az első jógaóra

     2.2 Jóga ruházat

     2.3 Jóga szőnyeg

     2.4 Jóga eszközök

3. Mire jó a jóga?

4. Jógairányzatok

5. Magyarországon megtalálható jógafajták

6. Csakrák

1. A szó jelentése:

összekapcsolni, egyesülni. Úgy tartják a vallás és a jóga célja ugyanaz: egyesülni, összekapcsolódni Istennel.

Alapja az önuralom, lényege a fegyelem, az összpontosítás. Sri Szvámi Sívanda Utak a boldogsághoz című könyvében így írja: Mivel Isten mindenkiben ott van, a valódi jóga mindenkivel összeköt.

A jóga összetevői: az ászanák, azaz a tartások, a mantrák, azaz a szent szótagok ismétlései, a légzés szabályozása, és a meditáció, vagy a fókuszált befelé figyelés által az elme lecsendesítése.

Az a tapasztalatom, hogy ezen elemek hangsúlyossága Magyarországon a jóga oktató tradicionális ismeretének elmélyültségétől, gyakorlottságától függ, s talán kevésbé lényeges, hogy használja-e szanszkrit kifejezéseket, mind inkább fontos, hogy éli-e a jógát.

2. Az első lépések

Talán az egyik legfontosabb dolog, az ismerkedésre szánt idő. Amikor a jógát választjuk, akkor nem csak egy mozgásformát választunk, hanem akár egy új életforma kezdetét. A jóga egy lehetőség, hogy önmagadra hangolódj, lépésről lépésre megismerd és megtapasztald a tested működését, valamint, hogy megérezd a „szentháromság” azaz a test-lélek-szellem összhangját. Tapasztalatom szerint egy nyugati ember vagy rátalál a jógára, vagy a jóga talál rá. Hiszen nem tartozik a hagyományaink közé. Éppen ezért időre, tiszteletre, nyitottságra és elfogadásra van szükségünk, ha igazán szeretnénk megismerni. Egy jógaórán önmagunkkal találkozunk. Elindulhat egy út, ami számos új csatornát nyithat meg az önismeretre való törekvés útján. Számomra például ilyen lett a kineziológia, szomatodráma és ezáltal egy új hivatás megtalálása. Csodákkal, s ugyanakkor kihívásokkal és sok változással teli időszak vette kezdetét.

2.1 Az első jógaóra
Sokan meglepődnek az első jógaórájukon. Mindegy, hogy az ember sportol, vagy sem, meglepő lehet, hogy a választott jógatípustól függően az eltérő igénybevétel, akár a koncentráció, akár a nyújtások, vagy pont az erőnlét végett a jóga nem is olyan könnyű. Viszont még mielőtt bárki megijedne, szeretnék két jó dolgot is megemlíteni. Az egyik, hogy az ilyen típusú órákon az emberek nem ítélkeznek, elfogadóak, pozitív, bátorító kisugárzásuk maradásra, kitartásra ösztönöz. A másik dolog pedig, hogy a testünk elképesztően gyorsan alkalmazkodik, változik, fejlődik. Ezekkel együtt a kezdő jógázó rövid idők alatt folyamatosan sikerélményhez jut, ami nagyban támogatja a jóllétet, az önbecsülést és aki rendszeresen kezdi gyakorolni, hamar észreveszi az egyre többször létrejövő belső nyugalmat.

2.2 Ruházat
Ahhoz, hogy egy órán jól érezzük magunkat, fontos az öltözék. Amíg kezdők vagyunk, addig koncentráljunk arra, hogy a ruhánk jól szellőzzön, minél kényelmesebb legyen, komfortosan érezzük magunkat a fordított helyzetű gyakorlatoknál is.
Könnyen eltereli a figyelmet, ha folyamatosan igazgatni kell a pólót, vagy húzogatni a nadrágot. Néhány hónap alatt azonban eldől a sorsa bennünk a jógának, és ha továbbra is a gyakorlást választjuk, akkor addigra már érdemes a számunkra legkényelmesebb tréningruhát beszerezni. Itt is érdemes figyelni az elasztikusságra, a jól szellőzésre, és, hogy ne szorítson sehol. Nem kell megijedni, ha picit drágább a ruha, a jó minőség választása mellett hosszú évekre lehet kiváló viseletünk.

2.3 Szőnyeg
Írhatnám, hogy ugyanaz a helyzet, mint a ruházatnál, de a szőnyeg picit speciálisabb. Talán néhány hónapig pont tökéletes egy nagyon jó minőségű polifoam matrac. Érdemes érdeklődni, mert néhány jógastúdióban vannak matracok, ahol kipróbálható, melyik milyen.
Az első választásnál fontos szempontok, hogy milyen állapotban vannak az ízületek, milyen súlyban vagy, mennyire bírod a kemény felületen való térdelést…stb

Ha nincs tapasztalatod, érdemesebb kétrétegű matracot választani, hogy picit kényelmesebb legyen.
Később azonban érdemes profi, csúszásmentes matracot beszerezni, mert azokon sokkal könnyebb jól elvégezni az ászanákat.

2.4 Jóga eszközök
Nagyon sok helyen egyáltalán nem használnak eszközt, én 10-12 évig azt sem tudtam, hogy léteznek. Az utóbbi években azonban egyre elterjedtebbek, és nagyszerű segítséget nyújtanak egyes gyakorlatoknál.
Ilyenek a : jóga tégla, heveder, jóga kerék

3. Mire jó a jóga?

A hivatalos leírást sok kiváló oldalon, és könyvben elolvashatod. (Például: https://www.yogaindailylife.org) Míg keleten az anyatejjel szívják magukba, és a szellem megtisztulását segíti, nyugaton az önismerettel és/vagy az egészségmegőrzéssel hozzuk összefüggésbe elsődlegesen. Én most azt írom le Neked, amit az én életembe hozott.

Megérkezést biztosít:
Pörgős, stresszes, sok munkaórás életembe létrejött egy sziget, amelyben teret kaptam Én. Megtanultam annak a jelentőségét, hogy mennyire fontos a testemre való minőségi figyelem, hogyan kapcsolódom ezáltal az érzéseimhez, az érzékelésemhez, s rámutatott, hogy milyen minőséget képvisel egy életvitel során a tanulható fegyelem, nyugalom, s a légzéssel megteremthető kiegyensúlyozottság.
Mentális hatásai:
A zene, a figyelem, a fókuszált időtöltés hihetetlenül nyugtató hatású. Még amikor nehezebb az ellazulás, akkor is előbb-utóbb létrejön a relaxált állapot. Ma már sokat tudhatunk arról, milyen óriási jelentősége van annak, hogy az elménk megpihenjen, kimozduljon az állandó reaktív állapotból. Sok helyen fellelhető, hogy az elme nyugtalanságát összekapcsolják számos fizikai leépüléssel.
Fizikai hatások:
30 éves voltam, amikor óriási fajdalommal, funkció kiesésekkel megismertem a gerincsérv fogalmát. Megfelelő orvosi, gyógytornászi segítség mellett engedélyt kaptam a jóga gyakorlására. 3 hónap alatt épültem fel. Az elmúlt 15 évben sajnos ez a probléma nem tűnt el nyomtalanul. Viszont a jóga legjobb eszköz az életemben, amivel ezek a tünetek minimalizálhatóak.

Mindemellett a migrén, nyak és hátfájdalmak szinte teljesen elpárologtak az életemből.
Hónapról-hónapra, évről-évre tanított egyre mélyebb figyelemre testileg és lelkileg egyaránt.

4. Jógairányzatok

Bhakti jóga: az áhítat , a szeretetteljes odaadás jógája. A bhakta az odaadáson, imádaton keresztül akar kapcsolódni Istenéhez. A Legfelsőbb Úr mindenek feletti szeretetét hirdeti.
Karma jóga: az akarat, az önfegyelem és a tettek jógája. A karma két fajtája az önző és önzetlen cselekvés. Imádkozz és dolgozz! – ez a karma jógi jelmondata Isten felismeréséhez. A karma jóga célja, hogy az ember lemondjon önös érdekeiről, vágyairól és hogy egy felsőbb erőt szolgáljon.
Dzsnyána: a tudás, a bölcsesség és a józan ítélőképesség jógája.
Rádzsa jóga: a meditáció ösvénye; nyolc ágra osztott, a többi jóga-módszert is magába foglaló rendszer.

5. Magyarországon megtalálható jógafajták

Hatha jóga
Flow
Astanga
Vinyasa
Bikram
Női jóga
Gerincjóga…stb

A hatha jóga bevezetést jelent az összes jógafajtához. Ha teljesen új vagy, ez kifejezetten jó belépési pont. Itt megtanulhatod az alap jógapozíciókat, a jógalégzést, a befelé figyelést. Minden fontos alapot magába foglal.

Fontos figyelembe venni, hogy nagyon különbözőek vagyunk, és mindannyian másban találjuk meg azt, ami számunkra magával ragadó. Érdemes az első lépésekre időt és energiát szánni.

6. Csakrák

Életemben először a jógaórán hallottam ezt a szót, és biztos lehetsz benne, hogy ha jógázni kezdesz, te is megismered. 🙂 Úgy emlékszem évekig csak ízlelgettem, ismerkedtem vele, hogy egyáltalán el tudjam képzelni, mik is lehetnek azok az energiaközpontok a testben. Bár 15 év alatt mondhatjuk, hogy kinyílt a világ spirituális értelemben is, bármit alaposan megismerhetünk az internet által, ne feledjétek, mindent, amit elolvastok, azok csak szavak. Tudássá, élménnyé akkor válik, ha gyakoroljuk a figyelmet, az ismerkedést és az önmagunkra való hangolódást, és elfelejtjük azt, hogy valamit már tudunk.

Így hát, mivel a jógaórán nagy valószínűséggel hallani fogsz a csakrákról, ha van kedved, olvass utána, leld kedved abban, hogy ismeretlen dolgokkal ismerkedhetsz, hagyj fel a szkepticizmussal, s csak nyílj meg afelé, hogy mennyi színe, csodája van a világnak.

Gyere, tarts velünk elvonulásunkon és jógázz velünk is!

Aktuális programjaink

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

jóga, meditació

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.