facebook pixel code

Szomatodráma útmutató

csoportkép papirbábukból, óvó, támogató kezekkel

Oszd meg te is:

 

Tartalomjegyzék:

  1. A módszer lényege
  2. A szomatodráma jelentése
  3. A módszer mint lehetőség
  4. A kiscsoportos szomatodráma játék felépítése
  5. A kiscsoportos szomatodráma játék felépítése
  6. A jóga és a szomatodráma közötti kapcsolat
  7. Zárszó

 

1. A módszer lényege:

A szomatodráma egy játékos, kreatív önismereti módszer, amely kommunikációs lehetőségeket biztosít a test és tudat között, érzelemmel teli kapcsolódásra nyit teret a saját testünkkel való kapcsolat tekintetében.

„A módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink térbeli kivetítése, mélyebb megismerése és kreatív átalakítása öngyógyító folyamatokat indíthat szervezetünkben.” (szomatodrama.hu)

Talán úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy mindannyian gondolkodunk valahogyan a testünkről, egy adott tünetről, mint pl. a fájdalom, a külső megjelenésünkről..stb. Ezeken általában nem gondolkodunk, hogy milyen hatással lehet konkrétan a szervezetünkre. Egyszerűen csak elfogadjuk azt, amit hiszünk, vagy gondolunk.

A szomatodráma játék során lehetőségünk van mindezt megjeleníteni, megfigyelni és átalakítani.

2. A szomatodráma jelentése

Ahogy nagyszerű tanárom Dr. Buda László mesél róla, egyszer csak rátalált ez a név azokban az időkben, amikor a szomatodráma játékos módszere összeállt.

A szomato név a testre utal, a dráma pedig talán leginkább mindenki képzeletére bízza mindazt ami a testben zajlik.

Egy biztos:

„A furcsa név mögött izgalmas módszer rejtőzik”. Írja a házipatika.hu

3. A módszer mint lehetőség

Egy játék során rengeteg lehetőség adódik, hogy találkozzunk a bennünk lévő „hallgatag”, jól elcsomagolt érzésekkel, melyek akár tudattalanul befolyásolják életünk, reakcióink egészen addig, mígnem egyszer csak a testünk valamilyen tünettel, fájdalommal, betegséggel jelez. A játék során mély átéléssel, legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy hatalmas empátiával, valódi ráhangolódással kerülünk közel tüneteinkhez, vagy a „nem szeretett részeinkhez”, s szinte automatikusan, magától értetődően alakítjuk át, hárítjuk el az akadályokat, s indulunk el az önszeretet, önelfogadás útján.

Jó szívvel ajánlom Jo Marchant gyógyító elme című könyvét, amely tudományos kutatásokon, azok eredményein alapulva mutatja be, mire képes a testünk egy barátságos szó, egy szeretetteljes viselkedés, vagy ezek hiányának hatására.. Lenyűgöző.

4. A kiscsoportos szomatodráma játék felépítése

A csoport négy-öt főből áll, plusz a szakember, vagy játékvezető.
A játék indítása előtt kiválasztják a főszereplőt, a többiek lesznek a testrészek képviselői
Az első lépések során a főszereplő ráhangolódik a testére és elképzeli, majd megalkotja a társain keresztül, hogy hogyan látja maga előtt mindazt, amit érez, vagy amire gondol. Pl. egy fájó hátat elképzel, mint egy megfeszült ember..stb
Majd elindul a játék, és a szereplők ösztönösen, önmagukra és társaikra hangolódva mozogni, beszélgetni kezdenek, szinte mintegy színházi előadás (nagyon izgalmas előadás).
Majd a főszereplő is belép a játékostársai közé, mintegy megérezvén belülről is a folyamatot, és elkezdi a valódi összekapcsolódást a benne zajló folyamatokkal. (Miért írom, hogy valódi? Tapasztalatom szerint a legtöbb ember, így hát én is, hétköznapi életében csak gondolkodik arról, vajon mi zajlik odabenn. Elmegyünk orvoshoz és legtöbbször ő meg is mondja, hogy mi történik. És ez teljesen jó. De milyen lehetőségeket rejthet még, amikor „bebújunk a bőrünk alá és beszélgetünk a sejtjeinkkel, a fájó részeinkkel, a testrészeinkkel amiket nem szeretünk? Érdemes elgondolkodni rajta, kipróbálni és megtalálni ebben a saját válaszaidat.)
Ehhez a témához ajánlom Dr. Buda László Mit üzen a tested című könyvét.

 

„A konfliktusok feloldásában mindig támaszkodunk a ‘test bölcsességére’, amelyet az intuitív és ösztönös mozdulatok, hangadások, felbukkanó közléskényszerek bátorításával segítünk felszínre jutni.
A főszereplő szinte mindig meglepő felfedezésekre jut azzal kapcsolatban, hogy személyes múltja, emlékei, hozzátartozóival való kapcsolatai, meggyőződései hogyan vetülnek bele sejtjei, szervei kapcsolatrendszerébe. Olyan felismerések születnek a játékok során, melyeket egyetlen könyvből sem lehetne kiolvasni. Ráadásul mindezt gyakran mély érzelmi reakciók, katartikus indulati felszabadulások kísérik.
Ez az érzelmi átélés teszi lehetővé a személyes hitrendszer és a testi folyamatok értelemteli összekapcsolódását és ezen keresztül az érzelmi megrekedtség és a feszültségek oldódását. A valódi megoldás, kibékítés, megbocsátás, támaszadás a főszereplő testi folyamataiban, testi és lelki érzeteiben, érzéseiben kell, hogy végbemenjen. Így elindulhat egy új energetikai mintázat térnyerése, amely a spontán, természetes, öngyógyító folyamatoknak szabad utat enged.” (szomatodrama.hu)
Ezen folyamatok után zárul le a játék.

5. A jóga és a szomatodráma közötti kapcsolat:

A keleti mesterek úgy fogalmaznak: a jóga az összekapcsolódás és egyesülés Istennel. A megtisztulás folyamata. Amikor jógázol egyértelmű tiszta kapcsolatba lépsz a testeddel, lelkeddel és a tudatoddal. Lépésről lépésre építed föl a gyakorlatokat, a légzést, a befelé figyelés képességét. Időre lehet szükség a megérkezéshez. Minél többet gyakorolsz, ez az idő rövidülni, változni fog, és tisztán érezni fogod azt, hogy ismerni kezded a tested. Tudni fogod, amikor a légzésed nehézségekről mesél, s tudni fogod azt is amikor az elkalandozó figyelmed jelzi a benned zajló hétköznapi folyamatokat. Minél többet tudsz ezekről, annál többet tehetsz azért, hogy a számodra legjobb irány felé mozdítsd az életed.

Az én világomban ugyanezt a folyamatot képviseli a szomatodráma. Időre van szükségünk ahhoz, hogy ismerni, érezni merjük a testünk. Hogy megtanuljuk jól kezelni mindazt, amiről mesél. Minél többet játszunk, annál többet tudunk arról, mi a legjobb az adott pillanatban, helyzetben a számunkra. Minél több érzést átélünk, annál kevesebbet kell elfojtanunk. Egyszerű, játékos, és amikor már rutinunk van benne, akár egyedül is elboldogulunk jó néhány helyzetben. Mint a jóga, ha régóta gyakoroljuk, egy idő után egyedül is menni fog sok minden.

6. Zárszó

„Kívánom, hogy sikerüljön átélned önmagad feltétel nélküli, teljes elfogadásának felszabadító érzését.

Kívánom, hogy őszintén és szívből tudd szeretni azt a különleges, rejtélyes, csodálatos lényt, aki vagy, és ezáltal a legteljesebb mértékben oda tudd ajándékozni magad a világnak.

Kívánom, hogy egyre inkább rá tudj hangolódni arra, amit a lelked üzen az életed könnyű, örömteli és nehéz, fájdalmas, szenvedésteli pillanatain keresztül, és váljon ez az üzenet saját gyógyító esszenciáddá.”(Dr. Buda László: Mit üzen a lelked)

A szomatodráma nálunk is része a programoknak, elvonulásoknak.

Gyere, tarts velünk!

Várhegyiné Judit
Szomatodráma szakember

 

 

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

csoportkép papirbábukból, óvó, támogató kezekkel

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.