facebook pixel code

A mandalák világa

mandala kép arany es fekete

Oszd meg te is:

Régóta ismerem a mandalák színes és mágikus világát, mégis egészen más világ nyílt meg ezzel kapcsolatban Balin, ahol életem legélénkebb természeti színeivel találkoztam, s ezáltal a legszínesebb mandalákkal, amelyeket valaha láttam. Szerencsés vagyok, mert kisgyermekkoromtól ismerkedhetem különböző országok természeti kincseivel, kultúrájával, hangulatával és misztikumával. Többször jártam igazán egzotikus helyen is. Úszhattam az Indiai óceán lágy türkiz hullámaiban, megtapasztaltam az Atlanti óceán erejét, láttam, hogy a vörös, a fekete és az adriai tenger kékje nem egyforma, és még soha nem jártam Balin kívül olyan helyen, ahol a mindent beborító a zöld összes változatában pompázó természet felülmúlja a szigeteket körbeölelő vizek kék és zöld színének csodáját.

Mint mindenhol keleten, ahol a buddhizmus, hinduizmus jelen van, megtaláljuk a mandalákat. Balin mindenütt találkozhatunk velük, a színes kendőkön, ruhákon át, az ékszereken és festményeken gyönyörű színekben pompáznak.

Tartalom
  1. A mandala jelentése
  2. A lótusz virág jelentése
  3. Az elefánt mandala
  4. A kör mandala
  5. Az élet virága
1. A mandala jelentése

A mandala szó jelentése szanszkrit nyelven kör. A mandala a hinduizmus és a buddhizmus spirituális és rituális szimbóluma, amely az univerzumot képviseli. A kör alakú ábrázolások azt az elképzelést szimbolizálják, hogy az élet soha nem ér véget, és minden összefügg. A mandala az egyes nézőpontok szerint a spirituális utazást is képviseli. Tehát az első szint a kozmosz egységének megértése, másodszor pedig, hogy minden egyénnek meg kell találnia a maga helyét benne. Néha körként rajzolják négyzettel zárva, mindkét oldalon egy istenséggel, amelyet elsősorban a meditáció és a jóga segítésére használnak. A mandaláknak a meditáción kívül számos felhasználási lehetőségük van, mivel a tervek célja az irritáló gondolatok eltávolítása, a kreatív elme szabad áramlása és kikapcsolódása.
A modern világban népszerűvé vált mandalaminták többsége a tibeti buddhista kultúrákra vezethető vissza, ahol a lelki jelentőség a lét tisztaságát és szakralitását képviseli, amint azt Buddha kiemeli. Ezeket a mandalákat rendkívül összetett festményekként lehet leírni, magával ragadó részletekkel, élénken gazdag színekkel, amelyek a hinduk és a buddhisták kozmológiai hagyományait ábrázolják.
A hinduizmusban a mandalák a szellemi univerzum megtekintésének eszközei, és az előfordulás, az újbóli megjelenés és a létezés körforgását jelentik. Sok ilyen terv szimbolizálja a hindu istenségeket, például Ganeshat és Saraswatit.

Carl Jung, svájci pszichoanalitikus mutatta be elsőként a mandalát a nyugati gondolkodóknak és tudósoknak, miután elbűvölte a terápiás ereje. Úgy vélte, hogy a mandalák szimbolizálják a pszichológiai és spirituális hangokat, és az élet és a szellem nagyobb tudatosságához vezetnek.
Ez az ősi keleti művészet rendkívül népszerű kifejezési lehetőség, amely számtalan egyénnek segít visszanyerni fókuszát, bizalmát és koncentrációját azáltal, hogy mélyebb kapcsolatot alakít ki valódi énjével.

2. A lótusz virág jelentősége

A gyönyörű lótuszvirág mélyen gyökerező jelentőséggel és szimbolikával rendelkezik az ázsiai kultúrákban, különösen a hinduizmus és a buddhizmus vallásaiban. A buddhizmusban a lótusz az anyagi világ hátrahagyásának és az univerzummal való szellemi egység kialakításának szimbóluma.
A megvilágosodás szimbólumának is tekinthető, mivel a Gautama Buddha állítólag a lótusz segítségével demonstrálta, hogy a lelket soha nem terhelheti meg a test szennyeződése, mint a lótuszt soha nem érheti meg a talaj szennyeződése. .
A hinduizmusban a Lótusz az emberi lélek erényeinek szimbóluma, és hogyan képes lebontani minden fizikai akadályt, amely korlátozza felemelkedését. A kreativitás és a gazdagság szimbóluma is, gyakran olyan istenségekkel társul, mint Lakshmi, a pénz istennője és Sarasvati.
A lótusz mandalák rendkívül népszerűek a meditációs terveknél, mivel elősegítik a nagyobb szellemi növekedést és elősegítik a megvilágosodás aktualizálását. Szakértők úgy vélik, hogy a lótusz mandala lelkileg legelőnyösebb formája 1000 szirmot tartalmaz, azonban a művészeknek gyakran nehéz ilyen sok szirmot beépíteni a mandalák összetett kialakításába. Ezért a szirmok számát lecsökkentik, hogy szimbolizálja a terv szakralitását. (forrás:https://www.onetribeapparel.com)

3. Az elefánt mandala

Az elefánt a nagy erőt és erőt, valamint az elszánt természetet szimbolizálja, amely nem hajlandó megadni a lelkiismeretét. A buddhizmusban a szürke elefántot az elme egy olyan jelének tekintik, amelyet még képezni kell, és amely valószínűleg elvonja a figyelmét a megvilágosodás útjáról. Míg a fehér elefánt az igazi megvilágosodás állapotát képviseli, amelyet csak az ember gondolatai irányításával és figyelmes meditáció gyakorlásával lehet elérni.
A szakértők egyetértenek abban, hogy az elefánt mandalák fizikai és szellemi képességeket egyaránt képviselnek, hogy kiemeljék a lélek valódi erejét. A szerencse, az anyagi növekedés szimbólumának is tekintik. Úgy tekinthetünk rá, mint Buddha és a hindu istenség Ganesha formájára. Az elefántnak komoly jelentősége van a buddhizmusban, mivel Buddha szerint Shakyamuni elefánt formájában született, és amikor megvilágosodott, fehér elefánt lett belőle. Az elefánt a hét királyi szimbólum egyike is.
Az elefánt mandalák rendkívül népszerűvé váltak a nyugati kultúrákban. Ezt a mandala dizájnt a nyugati társadalomban először a prominens pszichoanalitikus, Carl Jung vezette be, amikor felismerte a személyes növekedés és a spirituális fejlődés lehetőségét, amelyet ez a design kínál komplex személyiségű egyének számára.
Leginkább az embereket vonzza az élénk színek sokasága és az elefánt-mandala minták bonyolultsága, de a szakértők úgy vélik, hogy ennek a kialakításnak a mélyen beágyazott jelentéseinek feltárása sokkal jobban tudatosíthatja az embert saját lelkiségében, és ezáltal nagyobb belső békét valósíthat meg. (forrás:https://www.onetribeapparel.com)

4. Körmandala

A kör mandalák kétségtelenül a legvonzóbbak és a legelterjedtebbek, és híresek arról, hogy képesek a nézelődőkbe beleivódni olyan mértékben, hogy azt képzeljük, hogy a mandala kialakításán belül lakunk. Alapvetően ez egy reakció, amelyet mindannyian tapasztalunk a körök megtekintése közben, ezért a kör mandalái rendkívül hatékonyan ösztönzik és inspirálják az embert.
Maga a kör az ember teljességét jelképezi, és teljes egészében a mi pszichénket képviseli, hogy megmutassuk az Én isteniségét. Carl Jung felelős volt a mandalák terápiás előnyeinek bemutatásáért, különös tekintettel a mandalaszínezésre, és óriási támogatója volt annak, hogy a kör mandaláit spirituális gyógyító erejükhöz használják.
A legtöbb kultúrában a kör az egység, a teljesség és az egység szimbóluma, és szimbolizálja az anyaméhet, az anyaságot és a táplálkozást is. A szakértők úgy vélik, hogy a mandalákban a kör mind az új kezdeteket, mind a befejezés állapotát szimbolizálja.
Ha például egy kör mandalát keres valaki a koncentráció és az összpontosítás fokozása érdekében, érdemes energiát fektetni egy Bika szem mandala kialakításába, mivel körökön belül köröket tartalmaz, amelyek azonnal megragadják a figyelmet. Segíthet összpontosítani és általában hozzájárul a fókusz és koncentrációs képességek kibontakozásához.

.
A szakértők úgy vélik, hogy a különféle kör mandalák különböző szimbolikákkal bírnak. Például az ötszörös kelta, amely négy kört tartalmaz, amelyek középen egy ötödik kört képeznek, szimbóluma lehet az iránytűnek, amely minden irányt mutat: kelet, nyugat, dél, észak és a középpont. Hasonlóképpen, ez akár a négy évszak szimbolikája is lehet, míg az ötödik kör a tranzitot jelzi, vagy akár az elemek szimbóluma is lehet: levegő, víz, föld, tűz és éter.

Számos színkombinációban, formában, mintában és médiumban választhatja ki az ember a saját kör mandaláit, mert a művészi ihlet rendkívül kifejező és népszerű formájaként jelent meg. Festeni, rajzolni, kinyomtatni, sőt kollázsokban, szálművészetben, szövetművészetben és szobrászatban is felhasználhatja. Hozzáadhatja ruházathoz, lakberendezéshez, függönyökhöz, kárpitokhoz, asztali futókhoz, szalagcímekhez és még sok máshoz. Mert szépsége és bonyolultsága felerősíti mindenség vonzerejét, amihez hozzáadják.

A kör mandaláinak színezése számtalan terápiás előnnyel jár, legyen szó harag leküzdéséről, az összpontosítás visszaszerzéséről, a stressz csillapításáról vagy a szorongás megszüntetéséről. Kihasználhatjuk ezeket az előnyöket úgy is, hogy színes kör mandalákat teszünk fel a falra az erkélyre és más területekre, ahol dolgozunk, meditálunk vagy jógázunk. (forrás:https://www.onetribeapparel.com)

6. Az élet virága

Kb. 10 évvel ezelőtt egy egyiptomi utazás előtt vásároltam meg Az élet virágának ősi titka c. könyvet Drunvalo Melchizedektől a könyvet. Gyermekkoromban imádtam a körzőmmel mindenféle méretben életfa mandalákat rajzolni, színezni, csak akkor még fogalmam sem volt arról, hogy ennek a formának neve és története van. Bár a könyv igen súlyos:), nagyon izgalmas egy adott kultúrához szervesen hozzátartozó misztikus dolgot boncolgatni, úgy, hogy közben fizikailag is a helyszínen vagy.

Az élet virágának jelentése:

Az élet virága egy szakrális geometriai forma. Az élet virága az élet magjának alakjával kezdődik: 7 átfedő kört tartalmaz, amelyek kifelé építkeznek, virágszerű mintát képeznek, amelyet az ókortól kezdve a világ számos kultúrájában használtak. Azt mondták, hogy ez az alapsablon minden létező számára, minden geometriai forma megtalálható benne, beleértve a szakrális geometriai alakzatokat is, mint a platoni szilárd anyagok, a Metatron kocka és a Merkaba. Az élet virága a teremtést szimbolizálja, és emlékeztet minket a mindenség egységére: mindannyian ugyanabból a tervből építkezünk.

Mindezekkel együtt úgy tűnik a mandalák misztikus világa kifogyhatatlan változatossággal áll a rendelkezésünkre, és kiváló eszközként van jelen az útkeresők, a nyugalomra, meditációra vágyók számára, segítve önismereti utunk az idők kezdetétől az idők végezetéig.

Gyere velünk Balira, s ismerd meg a legvarázslatosabb színeket!

Szeretettel, Judit és Timi

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

mandala kép arany es fekete

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.