facebook pixel code

Burnout – vagyis a kiégés

kiégés

Oszd meg te is:

„Burnout (kiégés) szindróma krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”

Facebook oldalunkon és honlapunkon is rengeteg pozitív dologról írunk, amely elősegíti a mentális egészséget, a testi-lelki jóllétet. A relaxáció, meditáció és a jóga a mi életünkben is előkelő helyet élvez, és nagy szeretettel írunk is ezekről a témákról a honlapunkon és a facebook oldalunkon is.

Az ember élete azonban nem csak játék és mese, így fontosnak tartjuk, hogy olyan témákról is írjunk, amikben segíteni tudunk Nektek, vagy amelyeken esetleg egyikünk vagy másikunk már átesett.

A kiégés

A pszichoanalitikus Herbert Freudenberger 1974-ben vezette be a kiégés fogalmát. Természetesen maga a burnout korábban is létezett, csak nem volt még rá létező fogalom. Bár korábban menedzserbetegségnek is hívták, ma már tudjuk, hogy bármelyik szakmacsoportot érinthet.

A burnout, vagyis a kiégés általában hosszú évek folyamataként alakul ki, legtöbbször kimerültséggel és túlterheltséggel kezdődik. A belső és külső túlterhelés gyakran a munkahelyhez köthető.

Tipikus tünetek

fizikai szint: kimerültség, fáradtság, feszültség, fejfájás, alvászavar
lelki szint: kétségbeesés, félelem, tehetetlenség, egykedvűség
magatartás: szétszórtság, visszavonulás, élvezeti cikkek nagymértékű fogyasztása (alkohol, kávé, cigi), csökkenő hatékonyság, negatív hozzáállás
korai jelek: gyakori megbetegedés, kevésnek érzett pihentség (hétvége, szabadság után is), megbeszélt találkozások lemondása, idegeskedés, apró örömök eltűnése.

Ha csak egy-két tünet jelenik meg a fentiek közül, az lehet átmeneti kimerültség. Ha viszont tartósan sok tünet érzékelhető, akkor nem érdemes a homokba dugni a fejünket.

A kiégés folyamata

Freudenberer 12 fázisra bontja a kiégés folyamatát:

1-3 fázis: legtöbbször túlzott bizonyítási kényszerrel és nagy erőbedobással kezdődik. A kezdeti időszak éppen ezért sikereket hoz. Ilyenkor kezdődik a saját igények elhanyagolása, csökken a pihenőidő, megkezdődik az élvezeti szerek használata.

4 – 6 fázis: ebben a szakaszban a gondok és igények elnyomása jellemző, párkapcsolati problémák is felléphetnek, eltűnik a munkakedv, az utolsó energiatartalékok mobilizálása történik.
Eddig a pontig a burnout visszafordítható. Saját erőből, a család segítségével, vagy egy coach támogatása által meg lehet állítani a folyamatot. Kineziológusként és coacként eddig mi is a támaszod tudunk lenni. A 7. fázistól viszont már terapeutára van szükség.

7 – 9 fázis: az érintett ekkor már visszavonul, kerüli a szociális kapcsolatokat, elveszti az önmagához való kapcsolódást, súlyos alkoholproblémák lépnek fel.

10 – 12 fázis: belső üresség, reménytelenség, teljes kimerülés jellemzi ezt az időszakot.

Engem személy szerint nagyon megérintett, amikor először olvastam, tanultam arról, hogy hosszú időn át él a teljesítmény elismerése és a sikeres ember képe az érintett emberben és természetesen a környezetében is. Jókora hajtóerő és nagy célok állnak a háttérben. A folyamat elején még lenyűgöző a haladás, csak közben olyan, mintha folyamatosan meg lenne feszítve a húr. Aztán ez a feszítés szépen alábbhagy és elernyed.

A fentieket olvasva született Benned bármilyen felismerés? Eszedbe juttatta akár egy korábbi életszakaszodat? Ha igen, mikor vetted észre, hogy baj van? Mertél változtatni? Kértél segítséget? Vagy esetleg beugrott valaki a közvetlen környezetedből?

A jóllétünkhöz szerencsére ma már nagyon széles palettáról választhatunk eszközök, módszerek, szakemberek közül.

Ne féljünk segítséget kérni, figyeljünk magunkra és a jelekre.

Kulcsfontosságú, hogy elég időt és energiát fordítsunk a feltöltődésre. Sokat segít, ha a mindennapjainkba beépítjük a rendszeres mozgást, kiegyensúlyozottan étkezünk, rengeteg vizet fogyasztunk. A szabadságot pedig próbáljuk meg ténylegesen a pihenésre fordítani, lehetőleg digitális detoxban. Ehhez választhatunk akár egy néhánynapos elvonulást is, persze a legideálisabb az, ha hosszabb időre, akár két hétre is új környezetbe tudunk menni feltöltődni.

Ha velünk szeretnél jönni, nézz körbe aktuális programjaink között nyitóoldalunkon:

Nyitóoldal

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

kiégés

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.