facebook pixel code

A kineziológia csodálatos világa

kineziologia blog

Oszd meg te is:

Amikor sok évvel ezelőtt először szembesültem azzal, hogy a testünk minden információt tárol, hogy a sejtjeink, a sejtes memóriánk minden lenyomatot őriz, ami valaha történt velünk, még nem sejtettem, hogy ez mekkora lehetőség. S talán azt sem, hogy mekkora szükségünk van rá. Gyermekként, mire tudatunkra ébredünk és véleményt alkotunk, hogy kik és milyenek vagyunk, addigra millió hatás befolyásol bennünket mindenféle irányból, s ezáltal kialakul bennünk egy „összhang”, egy vélemény, amellyel definiáljuk magunkat.

Kétségtelen, hogy ez válik a valóságunkká.

A kineziológia tudománya és a hozzá tartozó izomteszt lehetővé teszi számunkra, hogy ezekhez a hatásokhoz közel kerüljünk, megismerhessük őket, és akár új döntéseket hozzunk létre az adott időben, az adott szituációra, reakcióra vonatkozóan.

Nekem hosszú tanulási út vezetett odáig, hogy ezt ennyire egyszerűnek lássam. Épp ezért kicsit sem csodálkozom, ha valaki először jár kineziológusnál, akkor azt hiszi, valamilyen varázslat történik. De talán így van ez a legtöbb szakmával, hivatással. Talán pont a tiéddel is. Például számomra még mindig a számítógépes programok létrehozása a legérthetetlenebb dolog a világon. Az összes ilyen szakembert csak varázslónak hívom.:)

Laikus szemeknek a kineziológia is éppen ilyen lehet. Izomtesztek, leírások, kormeghatározások, különböző lokációk a testen belül..nem kell értened:), elég, ha a kineziológus érti, csak érezd, és élvezd mindazt, ami ezáltal összeáll benned. Vedd komolyan a felismeréseid, a házid amit kapsz, és bízz abban, hogy a dolgok haladnak és a végén minden elrendeződik. Legyél igazán nyitott önmagadra, és azokra a csodákra, amik Benned laknak.

Hadd meséljek el Neked egy történetet (s ha most ez nem érdekel, csak ugord át)

30 évesen lett gerincsérvem. Egyik oldalra funkciókieséseket okozott. Komoly helyzet volt, és teljesen elkeseredtem. Majd úgy alakult, hogy nem műtöttek meg. „Időt kaptam”, hogy ismerkedjek a helyzettel. Akkor már ismertem a jógát egy ideje, de csak utána mélyültem el benne. Lépésről lépésre gyógytorna, gyógymasszázs és jóga, ez lett az életem fókusza. És az, hogy megismerjem a testem. Megértsem a terheit, a fájdalmait, a fájdalmaim. Nem egy és ugyanaz. De egy az otthonuk. Nem szétválasztható, de jól átlátható, hogy ha megérjük, hogy mi a különbség. S a megértés egyensúlyt teremt. Számomra ez a kineziológia esszenciája is.

S ha említettem a jóga áldásos hatását, akkor megemlítem a szomatodráma módszerét is. Lényegét tekintve nincs különbség köztük. Hallani, érteni, nyitottnak lenni magunkra egyenlő az utazó békéjével. Az utazó tudja, hogy nem számolhat ki minden körülményt. Legyen az időjárás, vagy más egyéb emberi tényező. Az utazó járja az útját és figyeli, élvezi mindazt, amit közben megtapasztal és megtanul.

Gyakori kérdések:

  • Kell-e hinni benne?

Nem. Az, hogy van testünk, vannak izmaink, érzéseink és gondolataink, valamint az, hogy ezek összhangban vannak, nem hit kérdése. Ez tény. Az, hogy a testünkben mindenfajta reakciót érzünk különböző ingerek hatására, szintén nem hit kérdése. A kineziológus leegyszerűsítve semmi mást nem tesz, mint a különböző ingerekre adott válaszreakciót izomtesztek, és a kineziológiai rendszerekhez tartozó, tudományos alapokon összeszedett írásos segédlet segítségével határozza meg.

Gondolkodjunk egy picit. Kell-e abban hinni, hogy működik-e egy mobil telefon? Vagy, hogy a napelem begyűjti-e a napenergiát? Számunkra láthatatlan folyamatok, sokunknak szinte misztikus, hiszen megfoghatatlan és elképesztően összetett, ahogy az apró kidolgozott részek egymással kommunikálnak. A hétköznapi ember számára jogosan alakulnak ki ezek a kérdések, hogy hihetünk-e olyan dologban, amit nem látunk. És az az érdekes, hogy előbb utóbb eltűnik ez a kérdés, tapasztalatot szerzünk, és semmivel sem tudunk többet a működésről, mint előtte, csak érezzük, hogy működik, és beintegráljuk a világunkba.

  • Kapcsolódik-e valamilyen valláshoz?

Nem.

A kineziológia egy a korunkban felfedezett tudomány. A múlt század közepén látott napvilágot, és arra hivatott, hogy a testben zajló folyamatokat kövesse.

A kineziológia alapvető meghatározása

„Mi a kineziológia?

Egy nem időigényes, kíméletes, hatékony személyiségfejlesztő, preventív és egészségjavító, stresszoldó rendszer. Maga a szó MOZGÁSTUDOMÁNYT jelent.

Valamennyi formájában közös az izmok tesztelése, ami a tesztelő számára a test biofeedbackje.

A módszer beindítja a test öngyógyító reflexét, hiszen a mozgásreflex aktiválása szolgálja és tartja fenn valamennyi szervi funkciónkat, és íly módon elősegíti a test öngyógyító törekvéseit. Egyszerű módszerekkel visszaállíthatjuk a fizikai, energetikai, szellemi, pszichés egyensúlyunkat, s gondolkodásmódunk megváltoztatásával kialakíthatunk egy új egészségtudatot, s képességeinket minden szinten kibontakoztathatjuk.

A KINEZIOLÓGIA egy olyan segítő rendszer, amely abban segít mindenkinek, hogy önmaga természetes “gyógyítója” legyen, segít a múlt hatásainak megváltoztatásában, s a valóban kívánt jövő elérésében! “A saját magunkban való kételkedés csökkeni önbecsülésünket és önmagunk megtagadásához vezet. Ez a gyökere önmagunk elítélésének, a boldogtalanságnak, végül pedig a kudarcnak.”

Ez a KINEZIOLÓGIA egyik legfontosabb alapkérdése. Tudnunk kell, hogy a “belső reakcióink változása a külső viselkedés megváltoztatását vonja maga után, aminek eredményeként az is megváltozik, ahogy önmagunkhoz viszonyulunk, és az is, ahogy mások látnak minket és viszonyulnak hozzánk.”

Amennyiben mindenki elsajátítaná ezt a gondolkodás módot, közelebb kerülne belső énje megvalósításához, s ezzel más szemlélettel fordulna mások felé, felismerve azokat az okokat, amelyek magatartás zavarokhoz, tanulási problémákhoz, “disz-készségek” kialakulásához, allergiához, stb. vezet.

A 11/1997 NM. rendeletben meghatározott definíció szerint:

A természetgyógyász kineziológia olyan rendszerspecifikus szakterület, amely saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működik és speciális módszereket és eljárásokat alkalmaz (izomtesztelés, mint biofeedback). Segít az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegségek mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban. A természetgyógyász kineziológus kineziológiai módszerei mellett természetgyógyászati ismereteit is alkalmazza.

A természetgyógyász kineziológus tevékenységét önállóan végzi az alábbi területeken:

– az egészségügyi-, szociális-, kulturális-, sport-, oktatási-nevelési ellátó rendszer intézményeiben,

– a rekreációban,

– a gyógy idegen-forgalomban,

– a magánpraxisban

a csoportpraxisban.”

„A kineziológia azonban alapvetően nem végez egészségügyi tevékenységet.

Forrás: Magyar Kineziológiai Alapítvány

A nem egészségügyi jellegű kineziológiai rendszerek is saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működnek és speciális módszereket (pl.: speciális kommunikációs modellek, mozgásfejlesztés) és eljárásokat alkalmaznak (izomtesztelés, mint biofeedback). Azonban céljuk – az adott rendszertől függően – eltér a természetgyógyász kineziológiai módszerektől.

Ilyen célok lehetnek:

pedagógiai: képesség-, készség fejlesztés,
tanácsadás speciális formája (lásd fent).
Ezek a rendszerek egészségügyi tevékenységet nem végeznek.”

Hogyan működik egy kineziológiai foglalkozás?

Az adott helyzet feltérképezése után „kineziológiai oldás” veszi kezdetét. Ez amennyire misztikusan hangzik, annyira racionálisan átlátható, izomtesztekre épülő folyamat. Attól függően, hogy mely kineziológiai ággal dolgozunk, foglalkozhatunk a gyermekek tanulási nehézségeitől kezdve a felnőttek érzelmi vagy fizikai elakadásain át, a stresszel és amit az létrehoz az adott helyzetben.

Nagyon fontos, hogy a kineziológia Nem gyógyít, Nem diagnosztizál, Nem kezel betegségeket.

Ehelyett a test öngyógyító reflexeit, mechanizmusát ébreszti fel, oldja a stresszt az adott témában, vagy amire az a téma kihat.

Ezeket „oldási folyamatokon” keresztül hozzuk létre, amelyek alapjai folyamatos kutatásokon alapszik! Eredete az 1960-as évekhez nyúlik vissza az alkalmazott kineziológiával. Azóta rengeteg kutatáson, finomításon ment keresztül a módszer, és több ágra osztották.

Energetikai háttere a Hagyományos Kínai Orvoslás.

A kineziológai folyamat kezdetén célokat határozunk meg, a végén pedig megerősítő gyakorlatokat adunk, mintegy házi feladatként.

Ha bővebben szeretnél olvasni arról, hogy a kineziológia mi igen, és mi nem, ajánlom ismét az alapítvány oldalát ITT

A Discover Your World csapatának kineziológusa: Várhegyiné Pfeiffer Judit. Tanulmányimról bővebben itt olvashatsz.

Tevékenységem nem egészségügyi, munkámat a 8559 teáor alatt végzem. Munkám nem helyettesít sem orvosi, sem pszichológiai módszereket!

A Discover Your World küldetése a karrier és önismeret összehangolása egyéni és csapatos találkozókon keresztül. A kineziológiai folyamatok csak egyéni munkafolyamatban elérhetőek.

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

kineziologia blog

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.