facebook pixel code

Mire jó a Coaching?

coaching ules

Oszd meg te is:

Tartalomjegyzék:
  1. Első találkozásom a coaching-gal
  2. Mi a coaching?
  3. Legjellemzőbb témák a business coaching-ban
  4. Coaching eszközök
  5. Coaching versus mentoring
  6. Zárszó
1.Első találkozásom a coaching-gal

A coaching-gal felsővezetőként találkoztam személyesen először, az akkor új pozíciómban egy profi coach segítségét kértem, hogy átsegítsen a cégen belül a generáció- és a kultúraváltás számomra nehéz időszakán. Nagyon sokat adott nekem ez a folyamat és inspirál a mai napig, amit ezzel a módszertannal el lehet érni.

20 éves koromtól járok önismereti csoportokba, családállításra, kineziológushoz, tanultam mentálhigiénét, sok pszichológiai vonatkozású, önismereti témájú könyvet olvastam. Széleskörű önismereti utazásom legmeghatározóbb mérföldköve a coaching lett. Ez az a módszertan, ami miatt a 16 éves HR-es, alkalmazotti munkaviszonyból kilépve most már én támogatok másokat.

2. Mi a coaching?

A coaching fejlesztő beszélgetések sorozata, amely során a kliens elakadásaira keressük meg a számára legmegfelelőbb megoldásokat. A kliens határozza meg, hogy mely problémái kapcsán szeretne új nézőpontokat kapni.

A coach abban támogatja, hogy a meglévő tudását jobban kihasználva és mozgósítva képes legyen elakadásainak leküzdésére. Mindez pozitív, elfogadó, inspiráló légkörben történik.

Úgy tudnám talán a legjobban leírni, hogy egy olyan „üzleti edző”, aki a klienséből a legjobb teljesítményt hozza ki. Az a küldetése, hogy kliensei a lehető legnagyobb sikereket érjék el az adott üzleti helyzetben. Nem dobozos termékekben gondolkodik, hanem személyre szabottan fejleszt, az éppen aktuális dilemma megoldásán dolgozik. Inspirál és megihlet.

Coach-ként nem a miért-ekre, hanem a hogyan-okra koncentrálunk.

A coaching nem egy baráti beszélgetés, hanem egy strukturált beszélgetés. Diagnózist állítunk fel, kijelöljük az irányt, alternatívákat találunk, a kliens döntést hoz, akcióterv készül és kezdődhet a gyakorlatba ültetés.

Fontos kiemelni, hogy a coach nem terapeuta, nem pszichológus és nem tanácsadó. Csak és kizárólag mentálisan egészséges kliensekkel foglalkozhat.

A Life Coach az, aki életszerepekkel, életvezetési témákban tud segíteni.

Az Executive Coach jellemzően egy vállalat/cég felsővezetőjével dolgozik, Itt klasszikusan felmerülő téma lehet például a munkavállalókkal kapcsolatos kihívások kezelése, motivációjuk fenntartása, folyamatszervezés, időgazdálkodás, stb. A coach a managernek a meglévő vezetői eszköztár bővítésében segít. A csúcsvezető személyes és szakmai fejlődése/fejlesztése jó hatással van az egész szervezetre, hiszen általa közvetve fejlődik az egész cég vállalati kultúrája és teljesítőképessége.

Business coaching-ot munkavállalóként bármilyen a munkádat érintő elakadásod kapcsán igénybe vehetsz a Business Coach-tól.

Én ezt a típusú coaching-ot receptre írnám mindenkinek, hiszen nem is ismerek olyan embert, akinek a munkahelyén ne lennének időről-időre kihívásai. Ebben a témában nagyon széleskörű a lista, ami kapcsán segítséget kérhetsz.

3. Legjellemzőbb témák a business coaching-ban

Az elmúlt időszakban gyűjtött tapasztalataink alapján a leggyakrabban felmerülő témák business coaching-ban ezek:

munkavállalóból vezetővé válás:
sokan álmodnak vezetői karrierről, azonban akit már léptettek elő vezetővé, tudja, hogy ez egy rögös út, amely persze egyben rengeteg sikert is tartogat. Kulcsfontosságú, hogy tudatos, következetes működéssel legyen jelen az újonnan kinevezett vezető. Ez egy nagyon jó business coaching témakör, rengeteg felesleges fejfájást spórolhat meg, akinek van lehetősége a kinevezés előtt/közben business coach-tól segítséget kérni. Fontos téma a vezetői identitás, tehát az a kép, melyet a manager magáról kialakít, és ez egyben magában hordozza a vezetőistílust is. Talán nem evidens elsőre, pedig a vezető személyisége és jelenléte nagymértékben meghatározza a vállalati kultúra alakulását. Egy jó coaching szemléletű szakmai vezető figyel a stratégiaalkotásra, a megfelelő folyamatok kialakítására és betartatására, a feladatok legmegfelelőbb elosztására a csapaton belül, és a motiválására is.

Saját csapattal kapcsolatos kihívások:
ezzel a témával kapcsolatos nehézségek előfordulhatnak akkor is, ha több új ember beillesztése történt az elmúlt időszakban a csapatba, vagy kulcsemberek távoztak, esetleg a csapat érettsége nőtt, így a vezetői eszköztár szélesítésére van szükség. Előfordul gyakran az is, hogy a vezetői visszajelzés kultúrája hiányzik, nincs következménymenedzsment, nyomonkövetés, vagy esetleg a delegálás nem megfelelő.

Személyes jóllét a munkahelyen:
ide tartozhat például a munka-magánélet téma, vagy a személyes motiváció, erősségek, célok, rejtett potenciál kiaknázása. Megesik az is, hogy látszólag és az ügyfél környezete szerint minden rendben van, a kliens mégsem érzi magát a helyén, még nem tudja mi hiányzik pontosan, egyszerűen csak azt tudja megfogalmazni, hogy valami nincs a helyén. Ilyen esetben széleskörű coaching eszköztár áll a rendelkezésünkre annak érdekében, hogy a probléma mélyére ássunk.

4. Coaching eszközök

Nekem az a meggyőződésem, hogy a coach legfontosabb eszköze a kérdezés.

Eredetük szerint az eszközöket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

pszichológiában használt eszközök
tréningeken használt eszközök
specifikus coaching eszközök
menedzsment eszközök
Néhány konkrét eszköz a coachingban

tükörtartás, tortadiagram, régi ház-új ház, fordított álláshirdetés, mind-mapping, pozitív vizualizáció, felfújás, kicsinyítés, pr-kontra analízis, szimuláció, akcióterv, varázsbolt, stb.

5. Coaching versus mentoring

Ahogy fent is írtam, én abban hiszek, hogy egy jó coach legerősebb eszköze a kérdezés. Alapvetően a coaching folyamatban arra szerződünk, hogy kérdezéssel kísérjük végig a klienst a számára legtökéletesebb megoldás megtalálásáig. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az ügyfélnek az a legnagyobb segítség, ha konkrét iránymutatást kap az elakadására. Van, hogy egy korábbi személyes példám behozatala, vagy egy hasonló helyzetben korábban már megtalált megoldás új nézőpontot, új lendületet tud adni. Ha úgy érzem, hogy ez viszi a legjobban előre az ügyfelet, akkor megbeszéljük, hogy rendben van-e számára, ha kilépünk a coaching keretek közül és konkrét tanács hangzik el.

A coaching és mentoring közötti különbségről itt olvashatsz bővebben egy klassz cikket: https://50perc.hu/mentoring-coaching-kulonbseg-fontos-hogy-jol-valassz/

6. Zárszó

„Sosincs késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna!” George Eliot

És ahhoz, hogy ez megvalósuljon, bátran fordulj olyan szakemberekhez, akiknek az missziójuk, hogy kihozzák belőled a maximumot!

Ha van kedved, tarts velünk!

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

coaching ules

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.