facebook pixel code

Magabiztosan és határozottan az életben – így érvényesítsd önmagad!

Oszd meg te is:

Ha valaha is közvetlenül kellett kifejezned az igényeidet vagy ellentétes gondolataidat egy másik személynek, akkor biztosan tudod, hogy ezt nehéz lehet bizonyos helyzetekben megtenni. 

Ilyen eset az, amikor az adott kívánságaink nem igazodnak a másik személyéhez: például amikor visszatérítést kérünk valamiért, amit vásároltunk, vagy megpróbálunk befejezni egy beszélgetést valakivel, aki egyszerűen nem hagyja abba a történetek mesélését.

Ilyenkor nem tudod, mit kellene mondanod, hogyan kellene kifejezned magad anélkül, hogy kellemetlenséget okoznál a másik félnek. Megjelenik a szívdobogás érzés, a gombóc a torkodban és mintha ezer pillangó repkedne a gyomrodban.

Inkább hagyod, hogy elnyomjanak és a saját akaratukat érvényesítsék, minthogy színrelépj a valódi gondolataiddal. 

Az önérvényesítés alapelve az, hogy azt kérjük másoktól, amire szükségünk van. Ezt gyakran összekeverik az agresszióval, mintha magabiztosnak lenni azt jelentené, hogy erőszakkal megköveteljük másoktól, hogy megadják azt, amit akarunk.

Épp ellenkezőleg.

Az önérvényesítés a passzív vagy az agresszív lét között van, egy finom vonallal elválasztva.

Mi is pontosan az önérvényesítés?

Ez a fajta viselkedés azt jelenti, hogy nagyon tisztában vagy az elmédben lévő gondolatokkal, tiszteletben tartod és tudod, hogyan kell úgy fogalmazni, hogy az ne váltson ki agresszív választ a másik személyből.

Ugyanúgy tisztelsz másokat, mint önmagadat. 

Megérted, hogy mindenkinek megvan a véleménye, és készen állsz meghallgatni az indokaikat, nem csak azért, hogy elmondhasd magadról, hogy meghallgattad, hanem azért is, hogy fejleszd magad. Abban az esetben pedig, ha mások a véleményed szerint tévednek, akkor képes vagy békésen reagálni az indokaikra anélkül, hogy arra utalnál, hogy abszurdnak tartod a nézeteiket.

Ez az egyik legjobb módja a másokkal való kommunikációnak.

Mit jelent az önérvényesítés a hétköznapokban? 

Az önérvényesítés számos olyan tulajdonságot ölel fel, amelyek segítenek az embereknek kiállni magukért mind a privát, mind pedig a szakmai életükben. 

Azok az emberek, akik tisztában vannak erősségeikkel és képességeikkel, és tudják, mit akarnak, azok könnyebben hozzák meg a helyes döntéseket.

Hogyan jelenik meg az önérvényesítés, annak hiánya vagy túlzása a mindennapokban?

Ádámnak túl passzív a stílusa.

Ha találkozót beszélsz meg vele, és megkérdezed, hogy melyik étterembe menjetek, valószínűleg azt mondja: ” Nem tudom – te mit ennél szívesen? ” 

Általában hagyja, hogy mások döntsenek a dolgokról, de később megbánja, hogy nem mondta ki, amit akart. Zavarja, hogy a legtöbbet a barátai beszélnek az összejövetelek során, de amikor bekapcsolódna egy témába, olyan halkan beszél, hogy azt mások észre sem veszik.

Azok az emberek, akik túl passzívan viselkednek, gyakran sértettnek, dühösnek vagy haragosnak érezik ettől magukat. Ha visszatartod, amit gondolsz és érzel, mások nem ismernek meg vagy értenek meg téged olyan jól, ahogyan tudnának.

Ha úgy érzed, hogy véleményed vagy érzéseid nem számítanak, az csökkentheti önbizalmadat, és megfoszthatja attól az esélytől, hogy elismerést és pozitív visszajelzést kapj jó ötleteidért. 

Kata stílusa túl agresszív. 

Katának nem okoz gondot elmondani a véleményét: de amikor megteszi, hangosnak és erőszakosnak tűnik. Kata minden esetben uralja a beszélgetést, gyakran félbeszakítja mások mondanivalóját, és csak ritkán hallgat. Ha nem ért egyet veled, tudatja veled – általában szarkazmussal vagy lehangoló stílusban.

Azok az emberek, akik túl agresszívnak tűnnek, nehezen tudnak barátkozni. Előfordulhat, hogy túl merészen és erőteljesen mondják el véleményüket, amitől mások megriadnak, vagy teljesen elveszítik a tiszteletüket.

Flórának határozott stílusa van. 

Amikor kikéred a véleményét, őszintén megmondja, mire gondol. Ha nem ért egyet veled, azt fogja mondani – de úgy, hogy ne csorbuljon, és ne érezd rosszul magad. Flórát érdekli a véleményed, meghallgatja, amit mondasz és még ha  nem is ért veled egyet, akkor is úgy érzed, hogy tiszteletben tartja a nézőpontodat.

Érzed a különbséget, igaz?

Tehát hogyan is viselkedik valaki, aki érvényesíteni tudja önmagát?

Az, aki érvényesíteni tudja magát:

 • nem csak szívesen dolgozik másokkal, de képes hatékonynak is lenni a csoportmunka folyamán.
 • magas tudatossági szinttel rendelkezik .
 • ismeri a kapcsolatai mélységét.
 • tudja, hogy mikor kell határozottnak lenni, és mikor nem.
 • tisztelettel nem ért egyet.
 • felajánlja ötleteit és javaslatait.
 • bűntudat nélkül mond nemet.

Amit nyersz azzal, ha öntudatos vagy:

Kevesebb szorongás. 

Amikor szembe merünk nézni azzal, amitől félünk: hogy felzaklatunk másokat, és tudatjuk velük, hogy mit akarunk és mire van szükségünk, félelmeink csökkennek. Ennek során gyakran rájövünk, hogy nem azt a feldúlt reakciót kapjuk a másiktól, amit vártunk.

Jobb kedélyállapot. 

Ha merjük azt kérni, amire szükségünk van, az nagyobb szükségletkielégítéshez vezethet, ami javíthatja a kedvünket.

Nagyobb önbecsülés. 

Az önbecsülést akkor gyakoroljuk, amikor tiszteletben tartjuk saját szükségleteinket, ami javíthatja önmagunkról alkotott képünket.

Jobb kapcsolatok. 

A nagyobb magabiztosság javítja a kapcsolatokat, harmonikusabbá és kielégítőbbé teszi azokat. Jó dolgok történnek, ha az emberek közvetlenül fejezik ki szükségleteiket egymásnak.

Mi történik akkor, ha hagyod magad elnyomni?

Csapatban vagy másokkal együtt dolgozni folyamatos kihívást jelent, sokkal szívesebben dolgozol önállóan a feladatokon mert tudod, hogy így beteljesítheted az elképzeléseidet anélkül, hogy meg kellene versenyeztetned másokéval. 

Előfordulhat, hogy inkább egyetértesz egy véleménnyel vagy döntéssel, hogy elkerüld a vitát. Ez nem szolgálja sem a te, sem más érintettek érdekeit.

Az alacsony önbizalom azt eredményezheti, hogy feladod a tudásoddal, készségeiddel és képességeiddel nagyon is megvalósítható feladatok elvégzését.

Az önismeret és az önérvényesítés kapcsolata

Az önismeret az a képesség, hogy önmagadra tudsz koncentrálni és meg tudod állapítani azt, hogy cselekedeteid, gondolataid vagy érzelmeid illeszkednek-e vagy sem a belső normáidhoz. 

Ha öntudatos vagy, objektíven értékelheted magad, kezelheted érzelmeidet, hozzáigazíthatod viselkedésedet értékeidhez, és meg tudod érteni, hogyan látnak téged mások.

Leegyszerűsítve: azok, akik nagymértékben öntudatosak, objektíven tudják értelmezni cselekedeteiket, érzéseiket és gondolataikat.

Az önismeret segít abban, hogy:

 • jobb döntéshozók legyünk. 
 • több önbizalmunk legyen.
 • világosan és szándékosan kommunikáljunk.
 • a dolgokat több szempontból is megértsük.
 • megszabaduljunk a feltételezéseinktől és előítéleteinktől
 • jobb kapcsolatokat legyünk képesek kialakítani
 • önérvényesítőek legyünk.

Ha ismered az erősségeidet, a gyengeségeidet és kristály tiszták a céljaid: nem lesz többé problémád azzal, hogy határozottan kiállj magadért. Szinte magától értetődő lesz, hogy meg kell tenned ezt azért, hogy elérd a céljaidat, elégedett és boldog életet élhess.

A kezdeti lépések:

 1. Mire van szükséged egy adott helyzetben? Óvakodj attól, hogy lebecsüld a kívánságaid.
 2. Legyél közvetlen és ne kérj bocsánatot, miközben tudatod a másikkal, hogy mire van szükséged.
 3. Törekedj arra, hogy pozitív legyél, és pozitív választ várj a másik személytől is. Ez a megközelítés segíthet abban, hogy az interakció a megfelelő lábra álljon.
 4. Vállalj felelősséget a szükségleteidért, ahelyett, hogy a másik személyről tennéd azt. 
 5. Emlékeztesd magad arra, hogy tökéletesen megvan az a jogod, hogy szükségleteid legyenek, és kifejezd azokat mások számára.
 6. Tartsd szem előtt az egyensúlyt, amelyre törekszik – tiszteletben tartva a saját és a másik személy kívánságait. Az együttműködésen alapuló megközelítés minden esetben a legjobb lehetőség.

Ha úgy érzed, egy igazán nagy löketre van szükséged: az önismereti tábor megadhatja ezt a lendületet.

A kineziológia, a szomatodráma, az OH asszociációs kártyák, a HR motivációs eszközök, a Coaching és a Business Coaching mind-mind segítségedre lesznek abban, hogy amellett, hogy megismerd önmagad, képes legyél az önérvényesítésre is.

Kerekedj fel a kellemetlen szituációkon, szólalj fel, köss kompromisszumot és ne felejtsd el:

Ha mindig meg akarsz felelni mások elvárásainak, akkor lemondasz arról a lehetőségről, hogy önmagad lehess és elérd az álmaidat.

Reméljük, a következő elvonuláson már veled is találkozhatunk!

Programok, és egyéni konzultációs lehetőségek: Önismeret, Szomatodráma valamint karrier és hivatás témák

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.