facebook pixel code

Hogyan építheted önismerettel az önbizalmad?

Oszd meg te is:

Mindannyian átéltünk már olyan időszakot, amikor azt éreztük, hiányzik az önbizalmunk és nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Amikor ez hosszútávú problémává válik, az káros hatással lehet mentális egészségünkre és mindennapjainkra is.

Hajlamosak vagyunk negatívabb és kritikusabb megvilágításban látni önmagunkat és életünket. Azt is érezhetjük, hogy kevésbé vagyunk képesek teljesíteni azokat a kihívásokat, amelyek elénk kerülnek.

Barátaink, családunk, a főnökünk vagy munkatársaink, illetve a közösségi média is folyamatosan pozitív és negatív üzenetekkel bombáz minket saját magunkkal kapcsolatban.

Ezek közül leginkább az marad meg veled hosszútávon, ha nem vagy elég jó.

Nem pedig a jó visszajelzések.

Nehéz megfelelni másoknak, a saját elvárásainknak pedig szinte lehetetlen.

Ha nem vagy elég magabiztos, hajlamos lehetsz az új dolgok kipróbálása elől elmenekülni és elkerülni azokat, amelyeket kihívást jelentenek. Így biztonságban érzed magad.

Nem éred el a céljaidat, hiszen fontos lenne az, hogy ezeket a vágyakat ne a megfelelési kényszer vagy a magabiztosság hiánya járja át.

Hogy merj tenni az álmaidért.

De nincs se önbizalom, se önbecsülés. 

Hosszabb távon ez visszaüthet, mert megerősíti benned a mögöttes kétségeid és félelmeid. Az eszedbe vési azt a haszontalan szabályt, amely szerint a megbirkózás egyetlen módja a dolgok elkerülése. Az alacsony önbizalom-szint kihathat a egészségedre, olyan problémákhoz vezethet, mint a depresszió és a szorongás.

Mi is pontosan az önbizalom?

Az önbizalom azt jelenti, hogy örülünk annak, akik vagyunk és annak, amit csinálunk, miközben értékeljük a képességeinket. Ez azt foglalja magában, hogy elfogadod magad, hogy bízol önmagadban. A te kezedben van az irányítás életed hajójának fedélzetén. Jól ismered erősségeid és gyengeségeid, pozitívan szemléled önmagad. Reális elvárásokat és célokat tűzöl ki magad elé, határozottan kommunikálsz és képes vagy kezelni a kritikákat.

Vannak, akik folyamatosan tele vannak önbizalommal, míg mások számára ez az érzés jön és megy. A legtöbb embernek az önbizalma a körülményektől függően változó.

Amikor magabiztosnak érezzük magunkat, nagyszerű állapotba kerülünk:

  • bízunk magunkban, megállíthatatlanok vagyunk
  • urai vagyunk a helyzetnek, képesek vagyunk kezelni bármilyen feladatot
  • nyugodtnak érezzük magunkat, természetesen reagálunk a körülöttünk lévőkre és a bekövetkező eseményekre

Hogyan mutatkozik meg a magabiztosság a viselkedésben?

Onnan tudhatod, hogy valakinek van önbizalma (és nem csak az egója nagy), hogy rendkívül stabil és könnyed. Remek humorérzékkel rendelkezik, belefér az, hogy nemet mondjon, felvállalja a saját hibáit és azt, hogy ő sem érthet mindenhez.

Egy magabiztos ember olyan aurával rendelkezik, hogy azonnal tudja, mit kell tennie. Nincs szüksége arra, hogy hazudjon, megcsaljon vagy jobbnak tüntesse fel magát, mint amilyen valójában. Az önbizalommal rendelkező emberek a megoldásokat keresik, segítenek másoknak és meghozzák a helyes döntéseket anélkül, hogy ujjal mutogatnának bárki másra.

Ez a sikeres és kiegyensúlyozott, tudatos élet titka: 

Az önbizalom és az önbecsülés.

Ezeket a dolgokat egy önbizalomhiányos, de magas egóval rendelkező ember sosem vállalna be.

Nincsen játszmázás, csak őszinte, egyenes és kiismerhető személyiség.

Túlzott önbizalom = egoizmus

Hogyan különíthető el?

Egy önmagával jóban lévő ember nem fitogtatja erényeit. Legyen mindig gyanús, ha valamilyen túlzás van egy emberi viselkedésben, mindegy, hogy ez az élet mely területén mutatkozik meg. Az egó a túlzásokban rejlik, és ennek a zavaró mivoltában.

Az ego általában inkább arroganciát takar és hamis önbizalmat. Ez egy maszk, amely a felsőbbrendűség érzésén alapszik. Énközpontú, kizárólagos és gyakran romboló hozzáállást tanúsítanak az egoista emberek, akik olyan döntéseket hoznak, amelyek nem veszik figyelembe mások érzéseit, kívánságait és jóllétét. Ezek általában nem a logikán alapulnak, hanem a bizonytalanságon és az alacsony önbizalomszinten.

Hogyan is kompenzálunk?

Ha kevés az önbizalmunk, gyakran megjelenik bennünk az irigység érzése. Ez egy olyan érzelem, amely akkor következik be, amikor az egyik ember valamire vágyik, amivel egy másik rendelkezik.

Jelenleg az irigység virágkorát éljük, hiszen a média térhódítása óta pillanatok alatt mindenről értesülünk. Féltékenyek lehetünk mások értékeire, párkapcsolatára, házasságára, családjára, modell alakjára vagy külsejére, sokszor emészthetjük magunkat ezeken.

Mi miért nem lehetünk ilyen tökéletesek?

Ha valaki észreveszi azt, hogy ez benne rossz érzéseket kelt, negatív irányba tereli a viselkedését vagy elvágja a kapcsolódásoktól (barátoktól, esetleg munkahelyi kapcsolatoktól), akkor nem jó úton jár.

A  legjobb megoldás ilyenkor “példaképet” keresni, hiszen ők mindig motiválnak minket. Fontos, hogy minél több olyan kapcsolatunk legyen, aki példát tud nekünk mutatni a stabilitásban. Legyen szó az anyagiakról, személyiségről vagy a családról, minél különbözőbb területen állnak helyt ezek az emberek, annál jobb, hiszen ezek építő jelleggel hatnak ránk.

A jó értelemben vett önbizalommal rendelkező ember azért nem irigy, mert tisztában van a saját céljaival. Tudja azt, hogy lépésről lépésre el fogja érni azt, amit ő szeretne.

Az önbizalomhiány vetülete : a kisebbségi érzés

Az  alkalmatlanság és a bizonytalanság érzéséből alakul ki a kisebbségi érzés. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan összehasonlítjuk önmagunkat másokkal, vagy azt gondoljuk, semmiben nem lehetünk elég jók. Gyakran bele sem vágunk a feladatokba mert tudjuk, hogy úgysem sikerülne.

Vagyis azt hisszük.

Ahhoz, hogy sikeres munkavállaló legyél, rengeteg kitartásra, türelemre és alázatra van szükséged. Ha ezek megvannak, lehet, hogy nem életed legelső pozíciójában éred el sikered csúcsát, de idővel ez az igyekezet biztos lehetsz benne, hogy megtérül.

De csak ha hajlandó vagy tenni érte.

Bármikor bekerülünk egy ismeretlen helyre, pozícióba vagy helyzetbe, ott mindig újak vagyunk. Ha a megfelelő magabiztossággal lépünk be munkahelyünkre, akkor merünk alázatosak és kezdők lenni, bármit megtanulni. Önbecsülés és önbizalom nélkül azonban lehet, hogy pont az ellentétét érjük el annak, amit sugározni szerettünk volna új munkatársaink felé.

Az introvertáltság kihívásai

 – hogyan változtasd előnnyé?

Nem baj, ha introvertált vagy, de ha mögé bújsz, saját magad útjába állhatsz. 

Ha introvertáltként szeretnél sikereket elérni, meg kell erősödnöd annyira, hogy amikor szükség van rá, ki tudj állni magadért.

Nagyon sok olyan személyiségvonással is rendelkeznek az introvertáltak – rejtettebben és csendesebben –  , amikkel az extrovertált személyek.

Van, aki inkább elbújik, elfogadta magát csendesnek és visszahúzódónak.

Vannak azonban azok, akik fejlesztik és tanulják önmagukat.

Ha úgy érzed, egyedül nem tudod kihozni magadból a legtöbbet, sokat segíthet a coaching. Itt kaphatsz segítséget. Végre kiláthatsz az összecsúszott helyzetekből, rájöhetsz, hogy kivé szeretnél válni és éppen most ki vagy. Fel kell nőnöd a feladathoz ahhoz, hogy további lehetőségek nyíljanak meg előtted.

Önismereti táborainkban is figyelünk arra, hogy értékeljük az introvertáltak igyekezetét, hiszen tudjuk, hogy nekik sokkal nehezebb megnyílni. Természetesen csak annyit osztasz meg magadról, amennyit szeretnél!

Az önbizalom és az önfejlesztés, kéz a kézben

Az önbizalom az önfejlesztésnek egy fontos része.

Ahogyan az önfejlesztés is ugyanennyire fontos darabja az önbizalomnak.

Egyik sincs a másik nélkül.

Mindkettő elérése a kitartásról szól, ugyanakkor arról is, hogy megismerd saját vágyaid és motivációd.

Hogy kiépítsd azt az önbizalmat, amelyre vágysz, egy teljes önismereti folyamat vezet keresztül.

Az önbizalomnak és az önismeretnek köszönhetően nem fogod elfogadni a kudarcokat vagy negatívan hozzáállni magadhoz.

Irányítani fogod önértékelésed!

Szerezz önbizalmat!

Fontos, hogy mi mind a magánélet, mind pedig a munka vonaláról meg tudjuk közelíteni a problémád.

Legyőzzük az önbizalom akadályait!

Meg tudunk ismertetni téged azzal, mi áll jelenleg az önbizalmad útjába.

Akár egy tréning, belföldi vagy külföldi utazás keretein belül van szükséged önmagad felfedezésére, az önbizalom és az önbecsülés sikeres előcsalogatására, ránk számíthatsz!

Gyere, fedezd fel magad és nyissuk ki a kincsesládát, amely a magabiztosságod rejti.

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.