facebook pixel code

Önismeret a vezetői székben: miért nem érdemes kihagyni a számításaidból?

Oszd meg te is:

Ha most fejben listát készítenél egy vezető legfontosabb tulajdonságairól, mely kompetenciákat jegyeznéd fel?

Biztosan rengeteg dolog jutott eszedbe: figyelembe vetted az erős erkölcsi iránytűt, a szervezőkészséget, a világos kommunikáció képességét és természetesen a szaktudást is.

Az önismeretet gyakran figyelmen kívül hagyjuk ilyen esetekben, mert nem látjuk az öntudatosság – vagy annak hiányának – következményeit, pedig a szemünk előtt van.

Az egyetlen oka annak, hogy ez nem tisztán mutatkozik meg előttünk az az, hogy  gyakran nem az öntudatos vezetést azonosítjuk a következmények kiváltó okának. 

Mégis mindannyian olyan vezetőket akarunk, akik jó hallgatósággal rendelkeznek, képesek látni az érem mindkét oldalát, és tudják, mikor kell delegálni, és mikor kell gyakorlatiasabb megközelítést alkalmazni. 

Ezen képességek mindegyike mögött az öntudatosság áll.

Te milyen vezető vagy?

Hogyan viselkednek azok a vezetők, akik nem ismerik önmagukat?

Az öntudattal nem rendelkező vezető általában nincs tisztában azzal, hogy miért tesz sok mindent, és azt sem tudja, hogy tettei milyen hatással vannak másokra. 

Sok problémájáért a körülményeket vagy másokat okolhat. Ez abban nyilvánul meg, hogy az akadályok leküzdése helyett idejét és energiáját annak szenteli, hogy másokban keresse a probléma gyökerét.

Az öntudatosság hiánya jelentősen csökkentheti azt, hogy mennyire tűnik emberként valódinak és hitelesek: homályos a kommunikációjában és az általa vezetettekkel szembeni elvárások felállításában is csak a sötétben tapogatózik. 

A munkavállalókat kevésbé motiválja – például mikor stresszes helyzetek állnak elő, gyakran tanúja lehetsz ennek a vezetőnek a pánikba esésének, hiszen nem ismerve saját erősségeit, egyáltalán nem ura a helyzetnek.

Így nem lehet igazán sikerre vinni egy vállalkozást.

Miben különböznek ettől az öntudatos vezetők?

Az öntudatos vezető önmagát tiszta tükörben látja. 

Képes felismerni és értékelni erősségeit, és ami ugyanilyen fontos, képes felismerni sebezhetőségeit is. Az önismerettel a vezető tisztában van erősségeivel és támaszkodik ezekre a képességekre, emellett pedig meg tudja vizsgálni sebezhetőségeit is anélkül, hogy megítélné magát, ami hihetetlenül nehéz bravúr.

De ha egy vezető azt mondhatja magának: „Nem vagyok túl jó az új munkatársak kiválasztásában”, akkor képessé teszi magát arra, hogy dolgozzon ezen a készségen, és őszinte legyen másokkal a korlátaival kapcsolatban anélkül, hogy titkolózna vagy tagadna – ez két soha nem működő pajzs.

Saját képességeinek és korlátainak világos megértése hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé, mert egy öntudatos vezető jobban fel tudja ismerni, milyen hatással van a körülötte lévő emberekre. 

Megvan benne az a bizonyos jelenlét, hogy látja, ha megsért valakit, és azt, ha az emberek őszinték hozzá, végül pedig azt is, amikor az emberek túlságosan megfélemlítettek ahhoz, hogy kérdéseket tegyenek fel. 

Röviden: az öntudatos vezető rendelkezik a szükséges alapokkal ahhoz, hogy társalgásai, megnyilvánulásai és tettei sokkal intelligensebbek legyenek.

Ennek pedig nagyon fontos építőkockája az érzelmi intelligencia.

Érzelmi intelligencia.

A szilárd vezetői készségekhez kapcsolódó érzelmi intelligencia egyik elsődleges eleme az önismeret. 

Ennek az az oka, hogy érzelmi intelligencia szükséges ahhoz, hogy egy adott helyzetben a vezető kezelni tudja saját érzelmeit, legyenek azok szorongást okozóak, stresszesek vagy örömteliek, és képes legyen azonosítani a körülötte lévő emberek érzéseit.

Vezetőként ez kritikus fontosságú készség az alázat kialakításához és annak elfogadásához, hogy senki sem tudhat mindent, és mindenki hibázhat. 

Az öntudatos, érzelmileg intelligens vezető megérti, hogy a tanulás egy folytonos folyamat, és mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei – a cél mindig a fejlődésre való törekvés. 

Biztosan eredményes ez? Naná!

Számszerűsíthető eredményekre vágysz?

Az öntudatos alkalmazottakkal rendelkező vállalatok általában jobban teljesítenek pénzügyileg – ennek egyik oka, hogy az öntudatos vezetők általában hatékonyabban tudják rangsorolni a feladatokat, és összességében jobb döntéseket hoznak.

Ezen túlmenően, az öntudat erősen összhangban van a vezetői érettséggel, lehetővé téve az ilyen tulajdonságokkal rendelkező vezető számára, hogy pozitív és negatív visszajelzéseket fogadjon el anélkül, hogy személyesen magára venné ezeket.

Egy önismerettel rendelkező vezető lehetővé teszi mindenki számára, hogy megértse a szerepét a tágabb képben, ami segíthet a vállalatnak elérni céljait és fellendíteni a csapatmunkát. 

Hogyan állítanak össze sikeresebb csapatokat?

A vezetésfejlesztésnek magában kell foglalnia az önismeretet, mivel az ilyen típusú egyének általában jobban kommunikálnak, ami elengedhetetlen a pozíció szempontjából. 

A csapatok összeállítása sokkal egyszerűbb számukra: folytonos érdeklődéssel, kérdésekkel, a munkavállalók szemmel tartásával pontosan tudja kire, milyen ügyben számíthat a leginkább.

Általában úgy alakítja ki a közösséget, hogy az a projekt biztosan sikeres legyen – az alkalmazottak különböző erősségeinek felhasználásával juttatja a csúcsra az adott feladatot.

A csapat összeállítása azonban önmagában még nem hoz sikert – mellettük kell állni, és vezetni kell őket az úton.

A vezető beosztásúaknak hatékonyan kell kommunikálniuk csapatukkal a bizalom kiépítése, valamint az őszinteség és az átláthatóság kialakítása érdekében.

Mivel az öntudatos vezető nyitottabb a tanulás és a növekedés terén, nagyobb valószínűséggel kér visszajelzést, és ennek eredményeként hajlandó változtatni. 

Például ahelyett, hogy megkérdezné, miért jutottak negatív eredményre, vagy miért nem a terv szerint ment egy projekt, az öntudatos vezető hajlamosabb megkérdőjelezni, hogy legközelebb mit tehetnének másként, vagy mely tényezők befolyásolták az eredményt, hogy tanuljanak belőle.

A vezetőknek erős érzelmi intelligenciát és öntudatot kell fejleszteniük, hogy hatékonyabban kommunikáljanak, jobb szakmai kapcsolatokat építsenek ki és fogadják a visszajelzéseket, építkezhessenek ezekből.

Az önismeret gyakorlása időt vesz igénybe, de fejlődéshez vezet.

Mint minden vezetői készség esetében, az önismeret egy olyan képesség, amelyet lehet és kell gyakorolni. 

Vezető vagy, de úgy érzed, egyáltalán nem ismered önmagad?

Még nem késő változnod és változtatnod.

Ne cégedért tedd, hanem Önmagadért!

Legyen ez befektetés a saját lelkedbe, ne pedig a vállalatodba – hidd el, ott is ugyanúgy meg fog térülni az igyekezeted!

Önismereti táborainkba szeretettel várunk Téged is résztvevőként:

  • szakadj ki a komfortzónádból, tarts velünk egy igazán egzotikus helyszínre, ahol életre szóló élményeket szerezhetsz.
  • hagyd hátra a gondjaidat és figyelmedet fordítsd önmagadra és belső világodra.
  • vegyél részt szomatodráma, business coaching, meditáció és jóga foglalkozásokon, hogy a maximumot hozhasd ki testedből, lelkedből és karrieredből.
  • szerezd vissza motivációdat, boldogságodat és céljaidat, éleszd fel a belső szenvedélyed és energiáidat.
  • indulj el az önismeret csodálatos és varázslatos útján, hogy vezetőként és emberként is a sikerek kövezzék az utad az akadályok helyett.

Programok, és egyéni konzultációs lehetőségek: Önismeret, Szomatodráma valamint karrier és hivatás témák

Melyik elvonulásunkon találkozhatunk veled?

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.