facebook pixel code


Kisebbség érzése a párkapcsolatodban – ne hagyd, hogy a boldogságod útjába álljon!

parkapcsolati-problemak

Oszd meg te is:

Gondolj csak bele: minden magazin borítóján van egy karcsú nő, az 53. oldalon pedig egy történet arról, hogyan fogyott le – és hogyan teheted ezt meg te is. 

Ezenkívül a TV műsorok és filmek olyan tökéletes főszerepeket alakítanak ki a színésznők számára, amelyek arra késztetik a nézőket, hogy ugyanolyan kívánatosnak tűnjenek, hogy megfeleljenek ezeknek a gyakran irreális standardoknak. 

Korábban sem volt könnyű dolgunk, azonban nagyjából 10 éve belépett az életünkbe egy, az eddigieknél is nagyobb hatást gyakorló tényező: a közösségi média.

A legtöbben valószínűleg egyetértünk abban, hogy a közösségi média károsíthatja az önbecsülést: makulátlan arcbőr, modell testalkat, drága ruhák és kiegészítők jelennek meg a készülékeinken, amikor görgetünk..

Hogyan lehetnénk így tele magabiztossággal?

Mindenkit szebbnek, jobbnak és vonzóbbnak látunk saját magunknál.

Azonban nem a megjelenés az egyetlen, amit gyakran irigykedve lesünk.

Őt előléptették..

Ő már megint egy trópusi szigeten nyaral, pedig alig tért vissza az előzőről..

Őt hatalmas és ámulatbaejtő gyűrűvel jegyezte el a barátja..

Amikor eluralkodik rajtad a kisebbség érzése

A social média hatása a párkapcsolatodra

Mások kapcsolatainak romantizálása nem új keletű fogalom – köszönhetjük ezt a rengeteg szórakoztató romantikus komédiának. 

A forgatókönyvektől eltérően azonban a közösségi média valódi párokat mutat be, akik valódi életet élnek:

a veszekedéseket, a félreértéseket és az ajtócsapkodást mégsem posztolja senki.

De ha ezeket a látszólag tökéletes párokat online kísérjük figyelemmel, az befolyásolhatja-e saját romantikus kapcsolatainkat?

Természetesen igen.

A valós élet elkerülhetetlenül nem úgy fog kinézni, mint a közösségi médiában: ezek pedig csalódáshoz vezethetnek akár önmagadban, partneredben vagy mindkettőtökben.

Amellett, hogy te is arra a romantikus wellness hétvégére szeretnél elmenni, amit az Instagramon láttál, vagy ugyanolyan nyakláncot szeretnél az évfordulótokra, mint amilyet a Facebookon posztolt egy ismerősöd:

a kettőtök közötti bizalmat is megperzselheti a közösségi média lángja.

“ Rólam miért nem tesz ki ennyi képet a párom? Talán szégyelli, hogy velem van együtt?” 

“ Értem nem tesz meg ennyit a kedvesem.. talán már nem is szeret engem. ”

“ Miért lájkolta ennek a nőnek a képét? Végülis, sokkal szebb nálam. Talán vele csal meg?  “

Ha arra nem is vagy hajlandó, hogy örökre töröld a profilodat, hogy megkíméld magad ezektől a kirakat kapcsolatoktól: 

a probléma mélyére áshatsz és realizálhatod, mindez, amit most irigykedve figyelsz, nem valódi.

Te sokkal többet érsz!

A social media káros hatásai

Miért érzed úgy, hogy ez még sincs így?

A kisebbség érzése egymásra épülő külső tényezők hatására jelenik meg az életedben:

  • Olyan gyermekkor, ahol a szülők vagy más jelentős emberek, például rokonok, tanárok, barátok, rendkívül kritikusak voltak.
  • Elhittél olyan piszkálódó vagy bántó szándékkal állított tényeket, amelyeket ezáltal beépítettél az életedbe. 
  • Rossz tanulmányi teljesítmény az iskolában, amely tartós önbizalomhiányt eredményez.
  • Folyamatos stresszes életesemények, például kapcsolat megromlása vagy pénzügyi problémák.
  • Rossz bánásmód egy partner, szülő vagy családtag részéről. 
  • Folyamatos egészségügyi problémák, például krónikus fájdalom, súlyos betegség vagy testi fogyatékosság.
  • Mentális betegségek.

Ezek a tényezők mind csökkentik az önbecsülésedet addig a pontig, ameddig el nem jutsz odáig, hogy kevés vagy.

Az alacsony önértékelés sokféleképpen ronthatja az ember életminőségét, többek között hatására állandó önkritikába ütközhet az adott személy, amely tartós szomorúsághoz, haraghoz, szégyenérzethez vagy bűntudathoz vezethet.

Ezek az emberek folyamatosan kételkednek a képességeikben vagy értékükben, és elkerülik a kihívásokat, mert szinte rettegnek a kudarctól. Ide kapcsolható a perfekcionizmus is, amikor is túlteljesítik magukat, hogy “kiengeszteljék” azt, amiben alsóbbrendűnek tartják magukat.

Kerülik az olyan tevékenységeket, amelyekben más emberek is részt vesznek, mint például a sport vagy a társasági események, mert félnek, hogy negatív megítélés alá vonják őket. A személy feszültnek érzi magát mások mellett, és folyamatosan keresi a “jeleket”, amelyek arra utalnak, hogy az emberek nem szeretik őket.

Kisebbség érzése a párkapcsolatodban

Hogyan mutatkozik ez meg a párkapcsolatodban?

Az alacsony önbizalom olyan sokféleképpen befolyásolja a kapcsolatokat, hogy az már-már észbontó: szinte túl sok negatív mellékhatás van ahhoz, hogy felsoroljuk. 

Azok a párkapcsolati magatartásformák, amelyek azt jelenthetik, hogy végtelenül kevésre tartod magad, véletlenül gyakori harcindítók, és még a szakításhoz is hozzájárulhatnak. 

Rossz párválasztás

Az alacsony önértékelés befolyásolhatja a partnered kiválasztását: hiszen ebben az esetben sokkal nagyobb valószínűséggel hagyod figyelmen kívül az alapvető szükségleteidet egy kapcsolatban. Például előfordulhat, hogy a pároddal maradsz, annak ellenére, hogy nem szeret téged eléggé, vagy eltűrheted a barátod rosszindulatát, és magadat hibáztathatod, amiért megbántva érzed magad. 

Érzékenység

Nehezen fogadhatod a visszajelzéseket vagy az egyszerű kéréseket. Például elutasítva vagy megbántva érezheted magad, amikor partnered nélküled akar valamit csinálni, ebből pedig könnyedén vita alakulhat ki. 

Féltékenység és bizonytalanság

A kisebbség érzése féltékenységet és bizonytalanságot okozhat egy kapcsolatban.: megkérdőjelezheted azt, hogy mennyire vagy “méltó” a partnered számára, és azt hiszed, hogy csak véletlen lehet, hogy beléd szeretett. Arra számíthatsz, hogy partnered vonzódni fog valaki máshoz, vagy attól tartasz, hogy elhagynak valaki jobbért.

Ide erősen kapcsolódik a social média is:

folyamatosan szemmel tartod a párod követőit, lájkjait és hozzászólásait, mániákusan figyelsz mindenre, amit csinál, hátha felfedezed annak a jeleit, hogy esetleg flörtöl valakivel. Lehet, hogy már a telefonjába is belenéztél?

Nehéz önmagadnak lenni

Az alacsony önbizalom szint megnehezítheti, hogy egy kapcsolatban önmagad legyél. Jelentős erőfeszítéseket tehetsz azért, hogy szimpatikus vagy vonzó legyél: keményen dolgozol mások szórakoztatásán azért, hogy érdekes legyél, vagy talán mindig megpróbálsz a legjobban kinézni – mégis úgy érzed, ez sem elég. 

Mit tehetsz azért, hogy a kisebbség érzésed ne hagyjon nyomot a párkapcsolatodon?

Ideje gyökerestől eltávolítani az életedből!

“Szerethető vagyok tudat” megteremtése

Az első és legfontosabb lépés: valamit tudatosan NEM csinálni, például felhagyni az önutálattal. 

Ahhoz, hogy megállítsuk öngyűlöletünk körforgását és szabadon éljünk a képzelt korlátoktól, meg kell tanulnunk párbajra hívni a belső kritikusunkat. 

Szakítanunk kell azokkal a pusztító gondolatokkal és attitűdökkel, amelyeket magunkévá tettünk és egy együttérzőbb és reálisabb nézőpontból kell tekintenünk magunkra. 

Ezután kezdődhet csak el a magabiztosságod várának hatékony felépítése:

1. Ne hasonlítgasd magad másokhoz.

Arra vagyunk szocializálva, hogy versenyképesek legyünk, ezért természetes, hogy összehasonlítjuk magunkat másokkal: de ez hosszú távon rendkívül veszélyes lehet. Egyszerűen nincs értelme összehasonlítani magadat bárki mással a bolygón, mert belőled csak egy van, ebből hozd ki a legjobbat!

2. Ne foglalkozz olyan emberek véleményével, akik nem építő jelleggel kritizálnak.

Ne törődj azzal, hogy a társadalom mit gondol vagy vár tőled. Nem tudsz mindenkit boldoggá tenni, ezért ez időpocsékolás, és csak lelassítja az utadat a legjobb önmagad felé.

3. Engedd meg magadnak, hogy hibázz.

Fiatal korunk óta újra és újra azt mondják nekünk, hogy „senki sem tökéletes, mindenki követ el hibákat” : azonban minél idősebb vagy, annál nagyobb a nyomás, hogy soha ne bukj el. 

Lazíts! Kövess el hibákat, hogy tanulhass és fejlődhess belőlük. 

4. Győzd le a félelmeidet!

A félelem természetes és emberi dolog: ne utasítsd el őket, de törekedj a megértésükre. Ez segít tisztázni és leleplezni az életében felmerülő problémákat, amelyek szorongást okoznak.

5. Légy kedves önmagadhoz.

A világ tele van kemény szavakkal és kritikával – ne add hozzá a sajátodat is a keverékhez, inkább ünnepeld magad!

Hogyan segít a tábor a kisebbség érzésének leküzdésében?

Ideje felfedezned a saját elképzeléseidet, szélesíteni a látókörödet, és megismerni néhány önismereti eszközt, amelyek segítenek ebben..

hogy megismerhesd az igazi értékeidet.

Önismereti elvonulásunk célja az, hogy a saját életed legyen a legfőbb mesterműved, amellyel teljesen elégedett vagy. 

A jóga, a meditáció, a szomatodráma és más önfejlesztő módszer mellett egy gondoskodó, nyitott és barátságos közösséggel is találkozhatsz. Általuk többet megtudhatsz olyan dolgokról, amelyek segítenek megérteni a helyzetet a saját szemszögeden túl, legyen az párkapcsolati vagy önértékelési probléma.

Lehetőséged nyílik a saját értékeid és eszményeid kitalálására.

Hogyan akarod élni az életed? 

Mik a törekvéseid a jövőddel kapcsolatban?

A táborban válaszokat kaphatsz.

Végre elszakadhatsz a belső kritikusodtól, sokkal jobban megismerheted a valós énedet és olyan lépéseket tehetsz, amelyek tükrözik vágyaidat. 

Vágj bele az önismeretbe, légy türelmes magaddal: az önszeretet nem történik meg egyik napról a másikra, de idővel maradéktalanul beépül a szívedbe.

Ha visszatekintesz ezekre a pillanatokra látni fogod azt, milyen lépcsőfokként szolgált az elhatározásod azon az úton, hogy a legjobb legyél.

Add meg magadnak az esélyt a kiteljesedésre! Programok, és egyéni konzultációs lehetőségek: Önismeret, Szomatodráma valamint karrier és hivatás témák

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

parkapcsolati-problemak

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.