facebook pixel code

Önreflexió – miért fontos, hogy véleményezd magad?

Oszd meg te is:

Mindennap tükörbe nézel, és már jól ismered a megjelenésedet: azt, aki visszanéz rád. De milyen gyakran nézel befelé, hogy jobban megismerd önmagad?

Az igazság az, hogy sokan közülünk annyira el vagyunk foglalva azzal, hogy előrébb lépjünk az életünkben, hogy ritkán szánunk egy percet arra, hogy lelassítsunk, és együtt legyünk a gondolatainkkal. 

Ráadásul gyakran nem ismerjük fel az önreflexió fontosságát és az életünkre gyakorolt hatását.

Mi lenne, ha az önreflexiót a mindennapi rutinod részévé tennéd?

Az önreflexió az egyik legjobb módja annak, hogy megváltoztasd a gondolkodásmódodat, növeld a pozitivitást az életedben, és közelebbi kapcsolatot alakíthass ki magaddal. 

Néha egy lépést hátra kell lépni, és átgondolni az életedet, a viselkedésedet és azokat a dolgokat, amelyekben hiszel. 

Mit jelent az önreflexió, és mit vizsgálunk ilyenkor?

Ez az önreflexió lényege: ismerni a belső működésedet éppúgy, mint a külső formádat.

Az önreflexió egy olyan folyamat, amelynek során jobban megérted, hogy ki vagy, mik az értékeid, és miért gondolkodsz és cselekszel úgy, ahogy teszed.

Ez a személyes elemzés lehetővé teszi, hogy az életed összhangba kerüljön azzal, amit szeretnél elérni.

Ha átgondolod azt, hogy hogyan viselkedsz, és milyen gondolatok jutnak eszedbe a körülötted zajló események hatására, akkor látni fogod azt, hogy min kell dolgoznod.

Talán egy kicsit lealacsonyító voltál a munkatársaddal, vagy túl ingerlékenyen reagáltál a főnököd kérésére:

ha erre visszatekintesz, rájöhetsz, hogy te sem örülnél annak, ha így bánnának veled.

A személyes elmélkedéssel töltött idő arra is lehetőséget nyújt, hogy pozitívan mérd az előrehaladásodat. Beazonosíthatod azokat a pillanatokat, amikor egészségesebb gondolatokkal és megfelelő viselkedéssel reagáltál egy-egy helyzetre.

Lényegében tehát az önreflexió egy módja annak, hogy sok apró korrekciót hajtsunk végre a kevésbé kívánatos gondolatoktól és viselkedéstől, a nagyobb jóllétet elősegítő irányzatok felé.

Az önszeretet és önelfogadás felé vezető utat minden esetben önvizsgálattal kell kezdeni. Amíg nem indulsz el az önreflexió útján, szinte lehetetlen fejlődni vagy tanulni az életben.

Miért fontos az önreflexió?

Az önismeret javítása.

Elengedhetetlen, hogy mélyebben megértsd magad: az önismeret és egy kis lélekkutatás elengedhetetlen a sikerhez az élet minden területén.

Ha időt szakítunk az életünkkel kapcsolatos önreflexióra, az öntudathoz vezet, ami pedig végül hatékony önfejlesztéshez. 

Perspektíva biztosítása.

Az önreflexió lehetővé teszi, hogy megértsd és más nézőpontból lásd a dolgokat. Amikor egy lépést hátralépsz egy helyzetből, új meglátásaid lehetnek: láthatod a teljes képet, nem csak a puzzle egy adott darabját. 

Meggondolatlan reakció helyett tökéletes válasz?

Mondtál vagy tettél valaha valamit a pillanat hevében, amit később megbántál? Amikor reagálsz, nem a tetteid lehetséges következményeire gondolsz. Ha azonban időt töltesz egy helyzet átgondolásával, akkor megfontoltabban reagálhatsz.

Mélyebb szintű tanulás elősegítése.

Az önreflexió elősegíti a tanulás és a megértés mélyebb szintjét. Ha az emberek időt kapnak az elmélkedésre, megemésztésre és integrálódásra, jobban képesek megőrizni és felidézni az információkat.

Győződj meg róla!

Amit igaznak hiszel, az nem mindig az. A korlátozó hiedelmek leküzdésének egyik legjobb módja az, ha visszalépsz, és megvitatod az adott állítás érvényességét. Az önreflexió lehetővé teszi, hogy megkérdőjelezd az utadba kerülő feltételezéseket.

Mi történik, ha nem foglalkozunk vele?

Tovább mozgunk. Nem állunk meg reflektálni.

Maradunk olyan munkahelyeken, amelyek fojtogatnak minket, olyan kapcsolatokban, amelyek elveszik az energiánkat, olyan körülmények között, amelyek stresszessé, boldogtalanná, frusztrálttá és fáradttá tesznek bennünket.

Folyamatosan futunk az élet taposómalmán, és azt gondoljuk, hogy nincs vesztegetni való időnk. 

Tehát tovább haladunk, hogy lépést tudjunk tartani: de túl gyakran omlik össze minden körülöttünk. 

Ez azért van így, mert az egyetlen módja annak, hogy lépést tartsunk az élet ritmusával, ha megállítjuk azt. 

Le kell szállnunk a futópadról. 

Elgondolkodni azon, hogy mi működik és mi nem: meghatározni, hogy milyen szokásokat kell megtartani, és min kell változtatni.

Ha egy projekt vagy valami nem megy jól a munkahelyen, mit teszel? 

Szánsz arra egy pillanatot, hogy hátralépj, és megnézd, mi ment rosszul, és mit tehetnél másként legközelebb. Ugyanez igaz az életre is, mégsem szánunk gyakran időt a gondolkodásra. Miért nem?

Sok okot hallottunk már az évek során. 

Talán úgy érzed, nincs időd, és túl sok minden van a tányérodon. Vagy talán nincs energiád. Fáradt vagy, és úgy érzed, ez csak egy további tennivaló. 

Talán nem veszed észre, hogy mi a fontos, és hogyan képes pozitívan átalakítani az életedet. Vagy csak úgy érzed, hogy túl nehéz.

Csak tudatosságra, elkötelezettségre és időre van szükség.

Talán túlzásba estél?

Azt mondják, hogy az önreflexió segít a növekedésben, de mi van akkor, ha túlságosan sokszor pörgünk azon, hogy mi miért történik, és miért éppen azt tesszük, amit?

Stresszesebbek leszünk, kevésbé leszünk elégedettek munkánkkal és kapcsolatainkkal, jobban elmerülünk a mindennapokban, és kevésbé érezzük úgy, hogy irányítjuk az életünket:

hiszen úgy érezzük, minden a mi hibánk.

Ne hagyd eluralkodni magadon!

Amit mindig meg kell kérdezned magadtól, az az, hogy mire vágysz? És ami még fontosabb: miért? 

Legyen valami kisebb vagy nagyobb dolog, amiben változni szeretnél, adj meg magadnak egy ütemtervet és tartsd be azt.

Nem kell sok mindennek rajta lennie, nem kell minden idődet lefoglalnod addig, amíg nem marad időd levegőt sem venni. Ez megtanít arra, hogy ha keményen és elég okosan dolgozol, emellett pedig soha nem adod fel magadat, akkor szinte bármit képes vagy elérni.

Az önreflexiónak nincsen értelme, ha ugyanazokat a régi történeteket ismételgeted újra és újra, de soha nem teszel ellenük semmit. Hamarosan úgy fogod érezni magad, mint egy hörcsög, aki végtelen kerékben fut. 

Kifárasztod magad, mielőtt észrevennéd.

Önreflexió a karrieredben

A vezetői teljesítményértékelés és a munkavállaló önértékelésének párosítása révén a vállalatok képessé tehetik alkalmazottaikat arra, hogy mérlegeljék, értékeljék és kitűzzék saját céljaikat. 

Az egyetlen probléma az, hogy az önreflexió a munkakörnyezetben sem könnyű feladat.

Vezetőként a beosztottat

Nem feltétlenül kell az éves értékelésig várnod.

Negyedévente érdemes összeülni az alkalmazottakkal, ahol visszajelzést adhatsz nekik arról, mit is gondolsz a teljesítményükről. 

Legyél őszinte annak érdekében, hogy változtatni tudjanak a hiányosságaikon és fejlődni tudjanak. Figyelj oda arra, hogy ez mindenképpen építő kritika legyen, ne pedig kioktatás.

Természetesen ne félj dicsérni sem a képességeiket!

Beosztott önmagát

Az önértékelés azt jelenti, hogy megkérjük a munkavállalót, hogy gondolja át és értékelje a munkateljesítményét egy bizonyos időszakon keresztül. Ennek általános célja, hogy az alkalmazottat saját szakmai fejlődéséért felelőssé tegye.

Az önértékelés során a munkavállaló azonosítja:

  • Teljesítményt
  • Gyengeségeket
  • Előrehaladást

Ezután a vezető is papírra vetheti vagy kimondhatja a gondolatait az alkalmazottról, majd összehasonlítva ezeket az értékeléseket: beszélnek az előttünk álló időszak céljairól.

Önreflexió gyakorlása:

Hogyan csináld?

Tekintsd át a nap történéseit estétől visszafelé, egészen az ébredésig.

Hagyd önmagadnak, hogy újra átélhesd ezeket a pillanatokat. Onnan tudod, hogy sikeres a gyakorlat, ha a visszaemlékezés és elemzés során megérintődést és más, átható érzéseket és érzelmeket tapasztalsz.

Ne emészd magad, csak merülj bele a miértekbe.

Úgy érzed, valamiért mégsem sikerül elérned a kívánt állapotot?

Önismereti táborainkban fizikai, szellemi és mentális eszközök segítségével önreflexióba kezdhetsz. 

Az elvonulás során fogjuk a kezedet az úton, és miközben a legjobb önmagaddá válsz a különböző önismereti tréningek, eszközök és módszerek segítségével, addig az önreflexió mesterévé válhatsz.

Lépj velünk kapcsolatba, igyunk meg egy csésze finom kávét az online beszélgetésünk során, tarts velünk a táborunkba és legyél te a következő, aki képes uralni saját tetteit, cselekedeteit és kijelentéseit. 

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.