facebook pixel code

Amit talán nem tudtál a kineziológiáról – önfejlesztő módszerek 2. rész

Oszd meg te is:

Kineziológia – e módszer ott van az eszköztárunkban. Áthatja munkánkat, a szomatodrámát, tulajdonképpen az élet gyengéd működés lehetőségeit jelentik a hétköznapokban. Mert a testünk mindenre emlékszik, ami valaha megtörtént velünk. Hogyan tudod beindítani az öngyógyítás folyamatát a testedben?

Előfordul olyan, hogy legszívesebben csak megszöknél, magadra zárnád az ajtót, és nem engednél be oda senkit? Takaró a fejre és csak megvárni az ágyban, míg este újra lemegy a nap?

Talán ismerős a szituáció, amikor egy madárcsicsergős és vidám hétfő reggel végül már 11 órára a lelkesedés hiányába torkollik.

Az egyik pillanatban még derű és jókedv, majd egyik pillanatról a másikra bekapcsol valami szorongás, egy rossz előérzet.

Egyes emberek frusztráltságot váltanak ki benned, mások csupán a hangszínükkel nyarat csinálnak a lelkedben.

Az életben oly gyakran szinte a polip csápjaként fonnak körbe az elvárások, dilemmák és kihívások, amelyek olykor rettentő frusztrálóak tudnak lenni.

Az életben egyetlen dolog állandó: a változás.

A fejlődés pedig szükségszerű és elkerülhetetlen változások sorozatából áll.

Hogyan kellene ezekre tekintetünk? Ahelyett, hogy jelzőkkel látnánk el, hogy a fejlődés

jó, vagy rossz,

építő vagy romboló;

inkább elfogadni érdemes, hogy minden egyes bekövetkezett változás új minőséget hoz létre az életünkben.

A változások közepette vajon hogyan lehetne a hétköznapi élet kevésbé letaglózó és szenvedésorientált és milyen lehetőségek vannak a gyengédséggel átitatott élet mentén a fejlődésre?

Talán te is észrevetted már, hogy mennyire el tudnak árasztani a forró és megnyugtató érzések, amikor egy adott szituációban valaki megölel.

Vagy meghallgat és csendben figyel rád.

A gyógyító érintés (kineziológiában Touch for Health), a gyógyító ölelés vagy a gyógyító beszélgetés létezik. Amikor egy ölelés, beszélgetés vagy érintés jókor, jó helyen gyógyító erővel bír.

Ha alaposabban megfigyelnéd az életedben, akkor talán feltűnne az is, hogy egy-egy életedben zajló eseményt, kibillent állapotot legtöbbször megelőzi vagy áthatja valamilyen erősebb hatású élethelyzet (a testi tünetek előtt vagy után felidézhetőek különböző meghatározó élethelyzetek).

Te odafigyelsz arra, hogy stressz vagy lelki probléma hatására mit üzen neked a tested?

Talán ezek lennének a fájdalmaid és a kellemetlenségek okai?

A tested minden információt tárol az életedből

Minél nyitottabbá válunk az önmegismerés folyamataira, az alternatív és hagyományos orvoslás megfelelő igénybevételére, annál hatékonyabb lesz az életünkben az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés működtetése.

Miért?

Hadd tegyek fel neked egy kérdést, hogy válaszolhassak rá.

Egyes betegségeid okát miben keresed?

Az emberek többsége a genetikában, környezeti ártalmakban, kórokozókban. Gyógyításuk eszközeit pedig gyógyszeres-, sebészeti- és egyéb modern terápiás módszerekben látja.

Miközben a krónikus betegségek életük végéig kísérik őket, leginkább tüneti terápiát alkalmazva csupán ellenük (mert az okát senki sem keresi igazán).

Aki a keleti orvoslást is igénybe veszi, nagyobb hangsúlyt fektet a betegség megelőzésére, a test összefüggéseire.

Tapasztalatom az, hogy a nyugati és keleti orvoslás kultúrája együttesen ad igazán biztonságos keretet.

Tehát ha időben felfedeznénk a problémák valódi gyökerét, lehet a betegségek kialakulását is megelőzhetnénk.

A tested ugyanis minden információt tárol, akárcsak egy vincseszter.

A sejtjeid, a sejtes memóriád minden lenyomatot megőriz, ami valaha történt veled az életben (millió hatás befolyásol mindenféle irányból). Az életben ért hatások által kialakul benned egy „összhang”, egy vélemény, amellyel definiálod önmagadat az életed során.

Majd ez válik a valóságoddá.

A kineziológia tudománya ezekhez a hatásokhoz visz közelebb, megismertet velük, akár új döntésekre sarkall adott időben, az adott szituációra, reakcióra vonatkozóan.

Nézzük meg miért fontos ez.

 A kineziológia és a szomatodráma – indítsd be önmagadban az öngyógyítás folyamatát

Kérlek egy pillanatra képzeld magad egy orvosi helyiségbe.

Szíved hevesen ver, a gyomrodhoz képest a vidámparki Ciklon amatőr kategória.

A légkondi szele lágyan és melegen simogatva érinti a bőröd, a kínos csend már-már lyukat éget a mellkasodba.

Egy pofon az élettől, amikor fejbe kólintott a valóság, közlik veled A ROSSZ hírt.

Telnek a hetek, úgy alakul, hogy nem műtenek meg.

„Időt kapsz”, hogy ismerkedj a helyzettel.

Az életed fókusza a gyógytorna, gyógymasszázs és jóga lesz és az, hogy MEGISMERD a tested.

Időt kapsz, hogy megértsd a tested terheit, a fájdalmait; a saját fájdalmaid.

Ez nem egy és ugyanaz.

De egy az otthonuk.

Szétválasztani nem lehet őket, de jól átláthatóvá válhat a számodra, ha megérted, hogy mi a különbség köztük. A megértés egyensúlyt teremt.

Ez a kineziológia és a szomatodráma esszenciája és egyben a saját történetem is.

Milyen módszer tehát a kineziológia?

A kineziológia kíméletes, de egyben hatékony személyiségfejlesztő, preventív és egészségjavító, stresszoldó rendszer.

Módszerként beindítja a tested öngyógyító reflexét.

Mert a mozgásreflex aktiválása tartja fenn valamennyi szervi funkciódat, elősegítve a tested öngyógyító törekvéseit.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kineziológia segít visszaállítani a fizikai, energetikai, szellemi, pszichés egyensúlyod.

A kineziológia képes azokat a lelki problémákat “felismerni”, amelyek fizikai fájdalom formájában jelennek meg. A módszer csökkenti a stressz által okozott kellemetlenségeket, az önfejlesztés pedig fenntartja ezt az állapotot. 

Általa a gondolkodásmódod megváltozik, ezáltal új egészségtudattal kibontakoztathatod a képességeidet.

Az összetett és hihetetlenül megfoghatatlan testi reakciókat úgy képzeld el, mint, ahogy nem feltétlenül érted a TV működési elvét, összetettségét és műszaki folyamatait.

Csak elfogadod szombat délutánonként a kedvenc sorozatod a képernyőn.

Hogyan kapcsolódik a kineziológiához a szomatodráma?

Minden, amit az életben a betegségekből, az iskolában biológiából, a kineziológiában és természetgyógyászatban megtanult holisztikus rendszerekből megismertem, a szomatodrámában esszenciálisan átélhető.

Nagyon sokáig foglalkoztatott, hogy hol és miként akad el bennünk az energia, az életenergia áramlása.

Miért lehetséges, hogy csupán apró változtatások, beszélgetések, jókor jó helyen kivitelezett érintések hatására köddé válnak az adott területről az akadályok.

A két módszert (kineziológia és a szomatodráma) vizsgálva, döbbenetes a hasonlóság az „eredmény eléréséhez vezető út” egyszerűségének tekintetében, mégis a működtetési eszközeik teljesen eltérnek.

Óriási komplexitás van jelen a szomatodrámában egy játék során, ugyanakkor a működés és a megértés lehetősége egyszerű.

A természet legtisztább megnyilvánulásai – alázat, tisztelet, odafigyelés, elfogadás, szeretet – feltűnés nélkül vannak jelen, miközben irányítják belülről a folyamatokat.

Hallani, érteni, nyitottnak lenni magunkra olyan, mint az utazó békéjét megélni.

Az utazó nem számolhat minden körülménnyel, csupán járja az útját és figyeli, élvezi mindazt, amit közben megtapasztal és megtanul.

A szomatodrámában minden egyes játék felkínálja nekünk ezt a tanulást. A testünk az egyik legizgalmasabb univerzum, amely körbevesz bennünket.

A szomatodrámán keresztül átélheted a széles vásznú filmedet

Nincs itt semmi ezo-izé.

A szerveid, testrészeid, az energetikai rendszered képes hangot adni annak, ami vele történik.

Egyes részeid összehangolva állnak hozzá a téged körülvevő, hozzád érzelmileg közel lévő emberekkel.

Ezeket pedig képesek ki is fejezni: érzelmekkel, szavakkal, érintéssel, hangokkal, ha megtalálod hozzá a megfelelő eszközt.

Ilyen a szomatodráma is.

A testi tüneteid történetével foglalkozó ágazat; aktív-, értelem- és érzelemteli kommunikáció lehetőségét biztosítja a belsőddel.

Mivel egyes érzelmi vagy egyéb hatásokra megszakadhat vagy eltorzulhat két vagy több testen belüli rész minőségi kapcsolódása, a szomatodrámában rejlő játék teret biztosíthat akár az elakadással küzdő részed újraéledésének is, az áramlás lehetőségével.

Ez az elakadással küzdő rész hangot adhat annak, ami benne zajlik. Mert a játék által megérinthetővé, megközelíthetővé válik.

A szomatodráma segítségével a tested üzeneteket közvetít a tudatodnak

Tehát olyan érzések is napvilágra kerülhetnek, amik tudattalanul irányítják az életedet, amik később testi tünetek, betegségek formájában is manifesztálódhatnak.

Tapasztalataim szerint a bennünk zajló gyógyító folyamatok elindulását az is akadályozhatja, hogy megszoktunk már egy bizonyos működést. De olyan lényegi részletek is, minthogy gyermekkorunk mely szakaszában zajlottak a negatív folyamatok.

Összefügghetnek a szülők hiedelmeivel vagy azzal, hogy ők mit gondolnak a betegségekről, az egészségről.

„Sok minden történik az emberi életben, de nézhetjük úgy is, hogy mennyire kevés. Milyen sok esemény, mégis csak néhány sorsfordító. Sok emberrel találkozunk életünkben, mégis csak kevés az, aki megváltoztatja az életünket, aki nélkül nem azok lennénk, akik. Vannak történetek, életesemények, amelyekben nem érezzük a sorsszerűt, és vannak olyan események, amelyekben lehetetlen nem látni valami végzetszerűt.”

(Bóna László: A formáktól az erőkig)

A szomatodráma sokban hasonlít a kineziológiához.

Mindkettő fontos módszer az önfejlesztés szempontjából. 

Az élet megismerésében felfedezett mérföldköveket nem hagyja figyelmen kívül, inkább összevonja és egyszerűen, tisztán tárja elénk.

A kineziológiával felfedezett területek egy térképet tárnak fel, ami által megfigyelhetővé és megérthetővé válhat, hogy az érhálózatunkhoz hasonlóan miért ugyanolyan lényeges a meridiánhálózat működése vagy hogy tested minden porcikája érzékeny tud lenni.

És reagál a különböző érzésekre, gondolatokra.

Vagy az, hogy egyes érzelmi megnyilvánulásaid szoros összefüggésben vannak a legfőbb szerveid egészséges működésével.

Az öt elem ciklusa segíti az eligazodást, az egyensúlytól való eltérés megállapításában. Ezt pedig körbeveszi egy mező, mely őrzi a harmónia titkát.

(A keleti filozófia az öt elem rendszerét tekinti az élet alapjának. 12 fő meghatározó szerv létezik az élet ritmusában és az egyes életszakaszok kiteljesedésében. Ezek egymásra támogatólag hatnak, sőt képesek kontrollálni is egymást hatékonyan.)

A szomatodrámán keresztül ennek a szférának a valódi egységét tapasztalhatod meg, azt, ami a játék pillanatában éppen jelen van.

Legyél igazán nyitott önmagadra és azokra a csodákra, amik Benned laknak. A kineziológia jelen van az eszköztárunkban, áthatja a szomatodrámát és ezáltal az önismereti táborainkat is.

Egy tökéletes és megfelelő módszer a stressz és az életedben jelenlévő lelki probléma leküzdésére, amely az önfejlesztés és az önismeret erejével segít. Ez a kineziológia.

Hagyd, hogy a kineziológia és az önfejlesztés felszínre hozza a probléma valódi okait.

Szabadulj meg a stressz és a lelki megpróbáltatások testi tüneteitől.

A kiút: az önfejlesztés!

A Discover Your World csapatának kineziológusa: Várhegyiné Pfeiffer Judit. Tanulmányaimról bővebben itt olvashatsz. Munkám nem helyettesít sem orvosi, sem pszichológiai módszereket! A kineziológiai folyamatok csak egyéni munkafolyamatban elérhetőek.

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.