facebook pixel code

Milyen elvonulás való neked?

Elvonulás, inspiráció

Oszd meg te is:

Az igazi fejlődés formálni fog, nem definiálni – útmutató önfejlesztő táborokhoz

Hagyd, hogy a fejlődés a küszöbödre lépjen, maradásra készen. Ebben segíthet neked egy önismereti és önfejlesztő elvonulás. De vajon milyen típusú táborokra érdemes elmenned? Előnyökről és szempontokról, csak őszintén.

Makulátlan és tökéletes ember. Létezik?

Amikor kipécézünk magunknak egy személyt, akihez fel lehet nőni, hozzá képest lehet fejlődni, gyakran arra vágyunk, hogy hibátlanok legyünk.

Tökéletes szimmetria láttán ugyanis automatikusan elönt minket a boldogság! Rögtön hasonlítani szeretnénk rá, majd neki is lendülünk a „kopizásnak” nagyjából egy középkori mozsárágyú célzásának finomságával – hiába.

Észrevetted, hogy gyakran túl sok terhet pakolsz a válladra, ami aztán összerogy? Majd azt veszed észre, hogy egy mézeskalácsházikó kalitkájában eszmélsz fel.

Különösen most a COVID idején.

Jövőkép? No, az nincs.

A munkahelyünkön vagy vezető pozícióban is azt látjuk, hogy dominóként omlanak az iparágak körülöttünk, miközben kényszer home office-ban egyedül ülünk egy otthoni kis íróasztal mellett és szép csendben dolgozunk.

De nem szabad akaratból döntöttünk így. A Covid az egész home office sztori játékának alapjait értette félre.

A vállunkon drasztikusan több van, mint szokott. Az élet most olyan, mintha csakis a munkáról szólna, semmi másról.

Az e-mailek pedig jönnek hajnaltól este tízig, mert mindenki tudja, hogy úgysem mehetsz sehova. Ott a négy gyerek és kétféle különböző digitális iskola, a kutya a macska és a szomszéd, akinek a fűje szemmel láthatóan mindig zöldebb.

Próbálunk egyről kettőre jutni, de mintha 100 tonna súlyt küszködnénk le a mellkasunkról minden egyes szárnypróbálkozással.

Ez nem most kezdődött, de talán most tetőzik.

Miközben a zsigereinkben van, piszkál minket, akárcsak egy szúnyogcsípés, hogy vizsgáljuk és megértsük belső önmagunkat. Ezért gyakorta keresünk egy etalont és ahhoz hasonlítgatjuk magunkat.

Ha éppenséggel motiválatlanok vagyunk a testmozgásra, a barátnőnkre gondolunk, aki vaslédiként hajtja végre minden nap az edzéstervét.

Ehhez képest úgy érezzük, mi egy lusta lajhárok vagyunk. Ha viszont a munkatársunkra gondolunk, aki a rendszerezés bajnoka, mi pedig épp szétszórtak vagyunk, akkor máris kaotikus hebrencsek leszünk.

„Nem igaz, hogy még mindig nem tartok ott!”

És pont innen ered az alapvető frusztrációnk…mert mások tökéletességét nem vetjük össze a „tökéletlenségükkel”. Nem egy ember az etalonunk, inkább összegyúrt etalonjaink léteznek és az aktuális szempontjaink között ugrálunk.

Összegyúrjuk az embereket és kicsipegetjük a jó tulajdonságaikat, elért eredményeiket. DE vajon cserélnénk is velük? A-tól, Z-ig?

A gondjaival, fájdalmaival, gyengeségeivel, kihívásaival, félelmeivel?

Mert az mindenkinek van.

A negatív élettapasztalatunk, az alkalmatlanság, a kirekesztettség és félelem érzései rétegről rétegre rakodnak a lelkünkre az évek során. Egy életterületen mégis tudunk változni, mindig, minden körülmények között:

az önfejlesztésben.

Az önfejlesztés nem szerencse kérdése, nem adottság és nem szuperképesség, a divatos sztár-kvalitások valamelyikével elérhető dolog.

Egy döntés.

Összetöri azt a torz tükröt, ami előttünk áll és nap mint nap ismételgeti, hogy „nem vagyunk elég jók”, „úgysem fog sikerülni”. Vajon hiszünk a tükörnek, a torz mantrának és idővel már csak azokra a figyelünk, amik erősítik ezeket az állításokat?

Állj fel, ha úgy érzed elég volt!

Figyeld a jeleket, mikor kell behúznod a kéziféket?

Vajon te irányítod a hétköznapjaidat, vagy csak sodródsz velük? Mitől érzed jól magad? Mitől kerülsz flow-ba?

Mik azok az életterületek, amik csak téged hoznak lázba?

Lépni egyet a fejlődés felé bármikor lehet; de amikor a lelkesedés, a tűz, a teljesítmény csökkenése lavinaként indul meg, már gondolkodni se érdemes rajta.

Csak cselekedni.

A Harvard Business Review 2020-as felmérése szerint már az alapvető igényeink kielégítése is berozsdásodott a covid alatt, magányos és izolált állapotban érezzük magunkat, csökkent elkötelezettségünk a munkánk iránt, miközben alig tudjuk szétválasztani a munkát a magánélettől.

Covidtól függetlenül észrevetted már magadon, hogy a hétköznapok rutinjában a gondolkodásmódod fakul, elszürkül és folyamatosan belemerül a szokásos sémákba?

A kreatív, új utakat nyitó ereje parlagon hever.

Lehet ellene tenni? Hogyne.

Be kell húzni a kéziféket, átgondolni az útvonalat és akár irányváltoztatással módosítani rajta.

A változás a megalapozott és reális önismeret, valamint a tudatos önfejlesztés nélkül viszont nem fog sikerülni.

Ha kivársz és „majd jövő héten elkezded”, akkor mind későbbre és későbbre tolod az eredményeket – ezzel megfosztod saját magadat a fejlődéstől. „A life worth living” az élet, amelyet érdemes élni.

Valószínűleg benned is felmerül (ha hallottál róla), hogy mégis miben segíthet neked egy tábor, ahol hozzád hasonló emberek lépnek a fejlődés útjára és pontosan milyen típusú önfejlesztő tábor lehetne a legideálisabb a számodra?

Egy elvonulás, egy önfejlesztés tábor bátorságot önthet beléd és feltölthet energiával, amitől magadtól akarsz majd elindulni a céljaid felé.

Egy ilyen program és lehetőség után már nem azzal foglalkozunk, hogy a másik jobb, tehetségesebb, furább, másabb, szögletesebb nálunk.

Tény, hogy mindig, minden helyzetben, kihívásban, eseményben van külső tényező is. Ez elkerülhetetlen.

Az viszont nagyon nem mindegy mennyire irányítanak minket, mekkora teret és hatalmat kapnak ezek a külső tényezők. Ha mindent megteszel A VALAMIÉRT, akkor valahogy minden gördülékenyebben megy majd. Még azt is tapasztalhatod, hogy több segítséggel és inspiráló dolgokkal találkozol.

Egy önismereti elvonulás során azt veszed észre, hogy elindulsz egy úton, megérzed annak a friss levegőjét.

Hirtelen beborít a belső öröm vagy a jókedv és szinte az első pillanattól körbekiabálnád a világot, másokat is biztatnál a fejlődésre.

Visszaáll a testi és lelki egyensúlyod.

Mert az önfejlesztésből indul ki a problémamegoldás.

Ezeken a kalandokon olyan eszköztárat adunk a kezedbe, amivel az önmegvalósítás, kiteljesedés felé segítünk. Új nézőpontokat kapsz.

De most nézzük meg közelebbről.

Milyen elvonulás való neked? – önismeret közel s távol

Erről szól a csoportos kikapcsolódás ereje.

Önfejlesztő táborainkban megismerheted a határvonalaidat vagy újrahúzhatod őket, megtanulhatsz nemet mondani és nem túlvállalni magadat.

Ismét inspirált, kezdeményező, boldog emberré válhatsz az elvonulás során!

Külföldi vagy belföldi táborban fogod-e mindezt a legszívesebben megtapasztalni, az függ attól is, hogy milyen élethelyzetben vagy.

Milyen és mennyi szabadsággal rendelkezel (külföldi táboraink 10-12 naposak, szemben a belföldi 3 napos lehetőségekkel), anyagi helyzetedtől és persze attól is, hogy szívesen elhagynád-e az országot egy kaland kedvéért, egy egzotikus helyre utazva.

Kipróbálnád-e a búvárkodást, a teknősökkel úszást, a kirándulást a dzsungelben; a strandokon, öblökben úszkálást, helikopterezést vagy kajakozást. (Egyetlen program sem kötelező, ahogy jól esik.)

Talán felmerül benned is…

Deeee Magyarországon belül egyáltalán lehet most utazni bárhova is a járvány idején?

Határozottan IGEN.

Belföldön apartmanos ellátás keretében az elvonulás során járványügyi helyzetben is biztonságban érezheted magad, a 2-4 fős apartmanok mellett az egy fős elhelyezésekre is lehetőséget biztosítunk.

Tökéletes választás, ha három napra kicsit kimozdulnál, de egy 10-12 napos elvonuláson, a még ismeretlen emberekkel nem vállalnád a társaságot.

Az egyágyas felárak is pénztárcabarátabb kivitelűek, mint külföldön. Ráadásul akár egy óra alatt otthon lehetsz.

Egy külföldi táborunk viszont markáns eltávolodást nyújthat a hétköznapi rutinoktól, az ott létrejött tudatos jelenlét kiemelkedő inspirációt hozhat létre.

Itt is mindig előtérben marad a lélek, az önismeret, az önmegismerés.

Bali a kedvességet, a hittel teliséget, a gyermeki pezsgés lehetőségét és a színek százezernyi pompáját adhatja meg neked.

A Maldív-szigetek a végtelenség, a határtalan kékség, a béke, az elképesztő naplementék és a „felszín alatti pompázatos gazdagság” térségét hozzák el neked.

Meditáció a leggyönyörűbb egzotikus desztinációkon?

Jóga a tenger vagy óceán partján?

Külföldi táboraink összes helyszíne különleges lehetőséget biztosít ahhoz, hogy egyben lehetőséget teremtsen csodálatos helyszínek felfedezésére és a befelé fordulás, az önmagunkkal való törődés is helyet kaphasson.

Hiszünk annak a szükségében, hogy néha fizikailag is eltávolodjunk a komfortzónánkat képező otthonunktól és megszokásainktól, és abban, hogy a csoportokban létrejövő szinergia új nézőpontokat tud feltárni mindenki számára.

A tematika azonos belföldön és külföldön is, így bármelyik helyszínt is választod, ugyanabban a figyelemben lesz részed.

Hogyan érzed majd magad egy adott napon az önfejlesztő táborainkban?

Jógával kezdheted a napot és meditációval zárhatod.

Napközben viszont ugyanazzal az eszköztárral támogatjuk az önfejlesztésed a belföldi és a külföldi táborainkban is (pl.: izgalmas önismereti játékok OH asszociációs képekkel, szomatodrámával, life és business coaching)

Célja, hogy:

  • feltöltődj testileg, lelkileg és mentálisan.
  • a Benned megszületett igényeket tisztán láthasd.
  • rátalálj belső erőforrásaidra.
  • a jóga és a meditáció által a testedre is hangolódj.
  • és játékos eszközökkel hazatérve otthon is támogathasd Önmagad ezen az úton.

A táborok az újdonság varázsát tartják fenn, hiszen akárhányszor is szálltál fel velünk a repülőre vagy ültél be az autódba; mindig újat nyújt majd neked, a belső világodnak.

Habár a módszertan ugyanaz, de a benne létező közel 60 ezer féle játék, gyakorlat mindig változó. Mindemellett a többszöri részvétel segítheti „önfenntartó módon” a megkezdett munkát, hogy továbbfejlődhess.

Külföldi táborainkban szívesen látjuk a családtagokat is, mivel egyik programunk se kötelező, ezért ők is jól érezhetik magukat különböző szabad elfoglaltságokkal. Ez alatt a napok alatt sem fogsz azon gondolkodni folyton, hogy vajon mi lehet az otthoniakkal vagy a gyerekekkel minden rendben van-e.

Követhető utat kapsz a fejlődésedhez.

A beépülését segítjük elő a mindennapi rutinba.

Hasonlít ez ahhoz, mint amikor a helytelen tartás miatt az ülés közben a csípőhajlító izmaid elkezdenek rövidülni, farizmaid inaktívvá válnak, a felső háti szakasz nyúlni kezd a görnyedt tartás miatt.

Reggelente nehezen sikerül a válladból, nyakadból és derekadból „kimasszírozni” a fáradtságot, a rengeteg ülés miatt (ami végigkísér egész életeden át) gerinced természetes görbületei folyamatosan negatívan változnak: izmaid feszültség alá kerülnek; mások megnyúlnak, elgyengülnek.

Ezzel a problémával pedig foglalkozni kell.

A belső világodban gyökerezik.

Folyton és hosszú távon.

A kóros mozgásmintáktól elbúcsúzni egy egészen életen át tartó feladat, különben csak visszafejlődünk.

Ezért előfordulhat, hogy az egyik táborunkban csupán 4-6 ötletet kapsz és hazaérkezve ebből csupán hármat valósítasz meg, de a következő táborunk idején megérik benned a többire is az elszántság.

Mert ilyenkor az inspiráció magja már egy előkészített talajra érkezik a belső világodba.

Önfejlesztők klasszikus kihívásai, melyben segít nekik a csoportos elvonulás

Tapasztalatból mondjuk, hogy otthoni környezetben nem vagy képes ilyen mértékű változásra.

Akkor fogod leginkább úgy érezni, hogy a programok neked lettek kitalálva, ha most is jelen van az életedben az irányok, a célkitűzések és a helyes stresszkezelés hiánya.

Az elvonulás, az önfejlesztés és a meditáció kiutat biztosíthat az elakadásból.

A táborainkban kiszakadsz majd a megszokott környezetből, a megszokott társaságból; és a melletted élő emberek már megszokott véleményzápora helyett új nézőpontokra találhatsz.

Mert kimozdulsz a komfortzónádból.

Ez az elvonulás lényege.

Olyan emberek tartanak majd jószándékkal tükröt eléd, akik „ismeretlenül” is más nézőpontot tudnak behozni a látásmódodba.

Lehet, hogy az is feltűnik majd kristálytisztán, hogy már egy jó ideje szembe mész az autópályán a forgalommal. Mások előítéletektől, elvárásoktól mentesen, őszintén adják majd a tanácsokat neked.

Itt egy szuper bizalmi légkör alakul majd ki, szinte mesterelme közösségként működtök együtt.

A csoportos táborunk élmény- és értékrendszere olyan, mint egy svédasztal, tehát nagyon különböző, hogy ki mennyit tud a programok során leszedni és elfogyasztani belőle.

A komfortzónádból történő kiszakadás a legelőnyösebb felállás, hiszen akik szeretnek, lehet, hogy félnek a változásodtól.

Vagy attól, ha te megváltozol, más ember leszel, fogod -e még szeretni őket, kitartasz-e mellettük? Illetve az is előfordulhat, hogy az általad megjelenő változás egy olyan tükröt tart, mely azt a kellemetlen érzést keltheti bennük, hogy talán nekik is változtatni kellene és lehet, hogy ahhoz semmi kedvük.

Mikor nem lesz klassz választás egy önismereti tábor?

Ha nem érzed azt az apró viszketést a lelkedben, azt a szorító nyomást a rekeszizmodon, ami azt mondja:

“Hé nem akarsz egy kicsit rákapcsolni? Hm. Ebből elég volt.”

„Ha nem érzed annak a sürgető jeges leheletét, hogy változtass. Vagy az érzést, hogy nem akarod mindezt így, ebben a formában továbbvinni.”

Tehát nem akarsz változást elérni, nem akarsz magadon dolgozni…egyszerűen nem akarod megoldani a belső problémáidat.

Nem kertelünk. Ebben az esetben nem fogod magad jól érezni.

Mint ahogy orvosi segítséget sem nyújtunk, de amennyiben erre is szükséged volna, tudunk ajánlani akár pszichológust is.

A csoportos önfejlesztő táboraink nem terápiák.

DE elérheted velük, hogy megszabadulj a belső félelmeidtől.

Egyik résztvevőnk a rafting- és víziszonyától szabadult meg egy táborunkban. A saját szemünkkel láttuk, ahogy a hajó közepén állva euforikus hangulatban érzi végre azt, hogy szabad.

Mindenkinek megvan a saját félelme, de többre vagy képes, mint gondolnád.

Győzd le ezeket egy elvonulás segítségével.

Csapatunk összefog két olyan világot, melyek volt idő, mikor még egymásról mit sem tudtak, s eljött az idő, amikor látszik, hogy egymás nélkül létezni nem érdemes.

Teljesen rendben van, hogy nem vagy jól. Még.

Amit tehetsz az az, hogy megnézed mit tehetsz ellene.

Ha vezető vagy, akkor az embereid kapcsán is (ez esetben a vállalati jóllét, azaz a Wellbeing-programunkat ajánljuk). Ha munkatárs vagy, akkor a munkatársaidén is.

De a magadén mindenképpen.

A fejlődés fantasztikus dolog. Van, aki elfut előle; van, aki fiókba zárja és van, aki a legjobbat hozza ki belőle.

Rajtad múlik, te melyiket választod.

Ahogyan az is, hogy az elvonulás mellett döntesz-e.

És ha igen, akkor milyen elvonulásra vágysz igazán.

Defektet kaptál az életben és kiszúrod a maradék három gumidat is? 

Épp ezt teszed, ha egy kis elakadás miatt feladod az életben „az úticéljaidat”. Az élet egy autó, melyet Te vezetsz! Jelentkezz a legközelebbi önfejlesztő táborunkra és váltsunk mosolyt személyesen a programok és a meditáció során.

Írj nekünk!

Legfrisebb bejegyzéseink

Önismeret - az előnyödre válik!

Már csak egy lépésre vagy legjobb önmagadtól, készen állsz?

Elvonulás, inspiráció

Ne maradj le TE sem!

Értesülj első kézből legújabb programjainkról,
bejegyzéseinkről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

© 2021 Várhegyiné Judit és Harnisfőger Tímea

Powered by: MoonShot KFT.